Taki właśnie tytuł nosi kolejne wydawnictwo Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. To już trzecia w cyklu porcja przepisów (i przypisów) Babci Janiny. Publikację można kupić w recepcji skansenu oraz w sklepie on line - sklep.muzeumkolbuszowa.pl - w cenie 12 zł.
Książka zawiera przepisy na różnorodne potrawy, które można przyrządzić z roślin strączkowych. Janina Olszowy, niezrównana znawczyni kuchni regionalnej, tym razem pokazuje, że z grochu, fasoli i bobu można zrobić wszystko: od zup przez dania główne po desery. Wszystkie przepisy zostały przetestowane przez uczestników warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Babcię Janinę w zabytkowej szkole z Trzebosi na terenie skansenu.
Większość potraw opisanych w książce jest bezmięsna, toteż znajdziemy w niej także tekst „Groch z kapustą, czyli o strączkowych w jarskiej kuchni” autorstwa Izabeli Wodzińskiej. Mówi on zarówno o wykorzystywaniu w kuchni różnych epok bobu, grochu i fasoli, jak i o początkach wegetarianizmu w Polsce i nie tylko. Całości dopełnia zbiór przysłów związanych z roślinami strączkowymi, a także dobre rady Janiny Olszowy pozwalające na lepsze wykorzystanie ich w kuchni. Podobnie jak poprzednie nasze książki kucharskie, także i ta ma wygodną formę kołonotatnika.
Lista przepisów:
Zupa fasolowo-szparagowa z rzepą
Zupa wczesnego lata
Zupa z mieszanych warzyw strączkowych
Kartoflanka z bobem i kolendrą
Zupa krem z zielonego groszku
Wykwintna zupa z soczewicy
Młody bób z mielonym mięsem
Gulasz z fasolą „jaś”
Bób w śmietanie z majerankiem i cząbrem
Gulasz z kurczaka z cieciorką (ciecierzycą)
Kugel ziemniaczany z sosem grochowym
Kotlet z grochu
Tort fasolowy
Ciasto półkruche z masą fasolowo-orzechową i suszonymi śliwkami
Zawijac z kąpieli z nadzieniem fasolowo-kakaowym i ucieraną różą
Zapiekana fasola „jaś” na słodko
Biszkopt fasolowy
Rolada biszkoptowa z masą fasolową i suszoną żurawiną.