Aktualności

Wygrał smak prostoty

  • 09-10-2016
Karp wędzony
Karp wędzony
KGW Ruda Różaniecka fot. UMWP (3)
KGW Ruda Różaniecka fot. UMWP...
Powidła i krupiak z KGW Krzeszów
Powidła i krupiak z KGW Krzeszów

O sukcesie ZPM Taurus i nagrodzie za ich gołąbki pilzneńskie w tegorocznym ogólnopolskim konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów w Poznaniu już pisaliśmy. Warto jednak też wiedzieć, że laureatami nagrody – Perła 2016 - zostały także dwa Koła Gospodyń Wiejskich. Pierwsze z Rudy Różanieckiej za wędzonego w całości karpia, drugie z Krzeszowa za farsz do pierogów z dudami.

 

Wyborne karpie dla pań z KGW dostarczyła spółka Zarząd Dóbr Smolin Gospodarstwo Rybackie w Rudzie Różanieckiej, przedsięwzięcie rodzinne Andruszewskich prowadzące działalność od 1887 r. Specjalizuje się ona w produkcji karpia królewskiego, amura, tołpygi pstrej i białej, szczupaka, suma europejskiego, lina, sandacza, karasia pospolitego i srebrzystego.

 

Jak powstaje takie cudo, jak karp wędzony w całości? Opowiada o tym Krystyna Wróbel, przewodnicząca KGW w Rudzie Różanieckiej: - Przygotowanie takiego karpia to co najmniej kilkanaście godzin pracy. Najpierw rybę (najlepiej jak waży 1,3-1,5 kg) – po wypatroszeniu – solimy i na noc odstawiamy. Następnie kilka razy bardzo dokładnie myjemy. Dodajemy wcieramy przyprawy, my stosujemy tylko sól i pieprz, ale można i czosnek czy paprykę dodać. Wędzenie ryby trwa ok. 3-4 godz., a wędzi się ją w dymie z drewna olchowego lub bukowego. Wyśmienita i na ciepło i na zimno.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION