Klaster Podkarpackie Smaki to zrzeszenie podkarpackich producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej opartych o dwa ważne kryteria: jakość i tradycję. Został on powołany 16 stycznia 2013 r. przez 21 podmiotów, a jego animatorem od początku jest Stowarzyszenie „Pro Carpathia”.
Obecnie Klaster zrzesza 54 podmioty. W poniedziałek, 12 września br., Rada Programowa Klastra przyjęła dwóch kolejnych członków:
- Piekarnię Elżbieta Nawłoka z Rzeszowa działa od 1994 r. Obecnie we własnym zakładzie przy ul. Reformackiej w Rzeszowie, w którym powstają wyroby piekarnicze i cukiernicze wytwarzane według tradycyjnych receptur metodami rzemieślniczymi. Pracują w nim i zarządzają zakładem już dwa pokolenia rodziny Nawłoka. W sklepie firmowym zlokalizowanym przy piekarni można kupić wyroby, które są tylko w nim dostępne, m.in. chleb z farszem z kapusty i cebuli oraz wyroby cukiernicze.
- Gospodarstwo Rolne Jadwiga Rybienik założone w 1997 r. w Huwnikach (gm. Fredropol) oferujące produkty wytwarzane z derenia (m.in. oryginalny cymes dereniowy, sok z derenia wyciskany na zimno, nie zagęszczany i klasyczna dereniówka) rosnącego w sadzie z certyfikatem ekologiczności.