Aktualności

II Powiatowy Festiwal Tradycji i Kuchni Myśliwskiej

  • 12-09-2016
Ratusz w Narolu w czasie imprezy
Ratusz w Narolu w czasie imprezy
Pierogi z narogów
Pierogi z narogów
Smalczyk
Smalczyk
Medalion z sarny
Medalion z sarny

Czy miasto Narol jest Kulturalną Stolicą Roztocza? Tego jeszcze nie wiem, ale niewątpliwie stolicą podkarpackich myśliwych był w ubiegłą niedzielę. 11 września br., w czasie odbywającego się tutaj II Powiatowego Festiwalu Tradycji i Kuchni Myśliwskiej, zaroiło się na narolskim rynku od panów w zielonych strojach, słychać było szczekanie psów, a zapachy dobywające się spod ustawionych namiotów zachęcały do konsumpcji. Najlepiej można było przekonać się o jakości serwowanych dań w trakcie konkursu kulinarnego „Myśliwskie Smaki” na najlepszą potrawę z dziczyzny, w którym udział wzięło 8 kół łowieckich.

Wygrały – jednogłośnie wybrane przez trzyosobowe jury - rewelacyjne pierogi z narogów z barszczem czerwonym na kościach, danie które obroniłoby się w każdej restauracji, a przygotowane zostało przez Koło Łowieckie „Sokolik” z Horyńca-Zdroju. Tak do wiadomości – narogi to jadalne narządy wewnętrzne zwierzyny grubej. Drugie miejsce zajął smalczyk na kromce chleba z dodatkiem Strogonowa z dziczyzny – dzieło Koła Łowieckiego „Knieja” z Narola. I wreszcie brąz, który przypadł Kołu Łowieckiemu „Roztocze” z… Rzeszowa za medalion z sarny.
Równie wyjątkowe w smaku były pozostałe startujące w konkursie dania: kiełbasa i pasztet z sarny, kiełbasa i pasztet z dzika, gulasz myśliwski czy talerz myśliwego. Organizator imprezy Starostwo Powiatowe w Lubaczowie – w tym roku razem z Urzędem Miasta i Gminy w Narolu – zapewnia, że w przyszłym roku impreza będzie jeszcze bogatsza w kulinarne doznania.

fot. Krzysztof Zieliński i Krzysztof Stępień (3)

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION