Aktualności

Posmakuj derenia na wiele sposobów

  • 10-09-2016

V Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 11 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu: galaretki, kompot, żele, konfitura, dżem, a także nieśmiertelna nalewka dereniówka.

 

Program:

10.00 – rozpoczęcie Festiwalu (prezentacja wystawców, sprzedaż sadzonek derenia, degustacja i sprzedaż produktów tradycyjnych i regionalnych),

11.00 – konferencja naukowa pt. „Jagoda Kamczacka - roślina warta polecenia”,

13.30 – zwiedzanie kolekcji pomologicznej.

 

W trakcie imprezy będzie można zwiedzać sad pomologiczny Ze starymi odmianami jabłoni i grusz oraz odmianami derenia jadalnego. Wśród wystawców znajdziemy stoiska z:

- suszem warzywnym i owocowym oraz herbatami owocowo-ziołowymi Alina Becla z Handzlówki,

- miodami z Ekologicznego Gospodarstwa Pasiecznego EKO BAŁON z beskidzkiej Niżnej Łąki,

- kozimi serami z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego FIGA Maziejuków z beskidzkiej Mszany,

- serami z krowiego mleka z firmy LEDA-SER z Wólki Krowickiej,

- winami z Salonu Win Karpackich Dworu Kombornia,

- wyrobami z owoców derenia, m.in. sok, cymes dereniowy i tradycyjną nalewkę z firmy Ryś Karpacki.

Festiwalowi towarzyszy koncert zespołu „Galicjazz”.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION