V Międzynarodowy Festiwal Derenia w Arboretum Bolestraszyce k. Przemyśla już w niedzielę, 11 września br. Niepowtarzalna okazja spróbowania wyrobów z owoców tego krzewu: galaretki, kompot, żele, konfitura, dżem, a także nieśmiertelna nalewka dereniówka.
Program:
10.00 – rozpoczęcie Festiwalu (prezentacja wystawców, sprzedaż sadzonek derenia, degustacja i sprzedaż produktów tradycyjnych i regionalnych),
11.00 – konferencja naukowa pt. „Jagoda Kamczacka - roślina warta polecenia”,
13.30 – zwiedzanie kolekcji pomologicznej.
W trakcie imprezy będzie można zwiedzać sad pomologiczny Ze starymi odmianami jabłoni i grusz oraz odmianami derenia jadalnego. Wśród wystawców znajdziemy stoiska z:
- suszem warzywnym i owocowym oraz herbatami owocowo-ziołowymi Alina Becla z Handzlówki,
- miodami z Ekologicznego Gospodarstwa Pasiecznego EKO BAŁON z beskidzkiej Niżnej Łąki,
- kozimi serami z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego FIGA Maziejuków z beskidzkiej Mszany,
- serami z krowiego mleka z firmy LEDA-SER z Wólki Krowickiej,
- winami z Salonu Win Karpackich Dworu Kombornia,
- wyrobami z owoców derenia, m.in. sok, cymes dereniowy i tradycyjną nalewkę z firmy Ryś Karpacki.
Festiwalowi towarzyszy koncert zespołu „Galicjazz”.