Aktualności

W Krzeszowie smażą powidła

  • 07-09-2016

„Powidlaki” to cykliczna impreza, która w tym roku w Krzeszowie (powiat niżański) odbędzie się po raz 20. W trakcie dwudniowych obchodów w najbliższą sobotę i niedzielę – 10-11 września br. – uczestnicy będą mogli zapoznać się z tradycjami metodami wyrobu słynnych powideł krzeszowskich oraz uczestniczyć w kiermaszach sztuki ludowej. Pomysł organizacji Powidlaków zrodził się z inspiracji lokalną tradycją smażenia powideł. Początkowo odbywały się na terenie prywatnej zagrody powidlarskiej Stanisława Kutmana, aby z czasem urosnąć do rangi jednego z najważniejszych wydarzeń kulturowych województwa.

 

Na okolicznych wzgórzach wokół Krzeszowa rośnie tysiące drzew owocowych w wielu, częściowo zdziczałych, sadach. Każdej wiosny wzgórza krzeszowskie pokrywają się kwiatami, a jesienią krzeszowianom towarzyszy zapach smażonych śliwek. Smaży się je w wielkich miedzianych kotłach, przez wiele godzin. Śliwki z Krzeszowa rosnące na nasłonecznionych stokach okolicznych wzgórz nie potrzebują dodatkowego cukru, są jedynym składnikiem wytwarzanych tu powideł.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION