Półka Podkarpackie Smaki to pomysł, którego celem jest promocja produktów spożywczych z naszego regionu sięgających w procesie wytwarzania do lokalnej tradycji lub posiadających certyfikat ekologiczności. Ich promocja to wsparcie naszych przedsiębiorców w dotarciu do jak największej grupy klientów. Pomysłodawcą idei „Półki” jest Stowarzyszenie „Pro Carpathia", które obecnie lokalizuje je w miejscach często odwiedzanych przez turystów.
Do sieci markowych restauracji i hoteli dołączyło Centrum Kultury i Promocji w Jarosławiu (Rynek 5), najlepiej przygotowane w tym mieście do tego typu działań. Na znajdującej się tam półce można znaleźć wyroby m.in. konfitury z Santosa, susze owocowe, warzywne i herbatki Becla z Handzlówki, miody z Gospodarstwa Pasiecznego Rodziny Leban z Morawska czy biszkopty jarosławskie z Fabryki Ciast i Cukrów Doktora Gurgul.