I weźcie udział w XVI edycji niezwykłego Święta Chleba. W dniach 6-7 sierpnia br. w Ustrzykach Dolnych (weekend) po całym Muzeum Młynarstwa i Wsi (ul. Fabryczna 12) rozniesie się zapach świeżo pieczonych bochenków. Będą czekały na chętnych smakoszy karpackich wypieków, ze smalcem i kiszonymi ogórkami do smaku.
W sobotę, 6 sierpnia br., od godz. 15.00 będzie można zobaczyć, jak wyglądało młócenie zboża cepami, odsiewanie czyli czyszczenie zboża po omłotach, mielenie zboża w żarnach i wziąć udział w rodzinnych warsztatach pieczenia proziaków, rogalików i chałek.
W niedzielę, 7 sierpnia br., otwarcie imprezy o godz. 13.00. W jej trakcie kilkakrotny wypiek tradycyjnego chleba karpackiego na liściu chrzanu i kapusty, występy zespołów, a także wyrób i sprzedaż rękodzieła bieszczadzkich twórców.