Aktualności

„ARTYSTA”

  • 21-06-2016

Było już piwo dla legendarnego Biegu Rzeźnika. Było piwo dla wielkiego podróżnika Aleksandra Doby, które finansuje jego najnowszą wyprawę. A w najbliższych dniach swoją premierę będzie miało pierwsze w Polsce charytatywne piwo Artysta, które wspiera chore dzieci.

- Na etykiecie artysty umieściliśmy pracę niezwykle uzdolnionej, 14-letniej Karoliny Oczkowskiej, podopiecznej Stowarzyszenia na Rzecz Dzieci z Chorobą Nowotworową KOLIBER. Środki ze sprzedaży „Artysty” wspierają budowę Domu Misi, centrum pomocy chorym dzieciom i ich rodzinom – mówi Andrzej Czech, wiceprezes Ursa Maior. Artysta to pierwsza etykieta, która wykorzystuje obrazy Karoliny, kolejne piwa są już w przygotowaniu - dodaje.

- Choroba i leczenie to trudny, ale tylko jeden z etapów w ich życiu, - mówi Danuta Gilarska, prezes Stowarzyszenia KOLIBER, które prowadzi zajęcia z dziećmi na Oddziale Onkologii i Hematologii Dziecięcej w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Podczas naszych zajęć ujawnił się talent Karoliny. Nigdy wcześniej nie malowała a wtedy, leżąc w szpitalnej izolatce sięgnęła po farby, pędzle, płótno i powstały prace, które zachwyciły wszystkich. Jest też Paulina z fenomenalnym talentem do rysowania komiksów, druga Paulina, która pisze bloga, Wiktoria, która potrafi sprawić, że z najzwyklejszych materiałów powstają piękne rzeczy. Dom Misi będzie miejscem, gdzie taką pomoc i wsparcie będziemy mogli realizować w pełnym zakresie – dodaje Danuta.

 

Jak smakuje Artysta?

URSA ARTYSTA to jasne, odświeżające piwo górnej fermentacji w autorskiej interpretacji stylu light pale ale. Specjalnej kompozycji różnych odmian chmielu zawdzięcza bardzo przyjemny, owocowo-kwiatowy aromat oraz unikalny smak. Można w nim odnaleźć nuty świeżej pomarańczy, żółtego melona i gruszki. Finisz jest wytrawny z krótką, ziołową goryczką.

- Będzie pasować do lekkich sałatek, makaronów, ryżu, pizzy, grillowanych i gotowanych warzyw. Pyszne z serami typu feta, gouda, mozarella, brie. Jest idealne do ciast biszkoptowych, sernika, racuchów - mówi dr Agnieszka Łopata, piwowarka w Bieszczadzkiej Wytwórni Piwa Ursa Maior. 

Piwo będzie miało swoją premierę w Krakowie w niedzielę, 26 czerwca br., na pikniku Najedzeni Fest. W sprzedaży dostępne  będzie w sklepie stacjonarnym i internetowym przy browarze w Uhercach Mineralnych, Pubie Ursa Maior w Krakowie przy Placu Wolnica 10 oraz w dobrych restauracjach i sklepach w Bieszczadach i okolicach.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION