Aktualności

Nagrodzeni, wyróżnieni (2)

  • 13-06-2016
 Lucyna Cwynar i jej kozi ser sałatkowy
Lucyna Cwynar i jej kozi ser...
Jolanta Augustyn częstuje serem kozim
Jolanta Augustyn częstuje serem...
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Trzebowniska
Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich...
Nagrodzony karp w szuwarkach
Nagrodzony karp w szuwarkach
Wyróżnione szczodraki
Wyróżnione szczodraki
Anna Sewierniak z Lubeni i jej tort fasolowy
Anna Sewierniak z Lubeni i jej...

Ale najwięcej emocji wśród uczestników i dyskusji w gronie samej Kapituły konkursu spowodowało wyłanianie zwycięzców w kategorii II czyli „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego”. Jego uczestnikami była większość KGW, LGD i organizacji czy gospodarstw agroturystycznych biorących udział w Targach Żywności Tradycyjnej X Festiwalu Podkarpackich Smaków w Górnie.


Po trwającej blisko trzy godziny pracy zdecydowano za laureatów uznać:
kategoria I „Sery i inne produkty mleczne”:
1. miejsce Lucyna Cwynar za kozi ser sałatkowy,
wyróżnienie Jolanta Augustyn za ser kozi z suszonymi pomidorami bazylią i czosnkiem niedźwiedzim.
kategoria II „Mięso świeże oraz produkty mięsne”:
1. miejsce Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich z Trzebowniska za pierś z kaczki
wyróżnienie Stanisława Smalisz z Pysznicy za szynkę dworską.
kategoria III Produkty rybołówstwa:
1. miejsce Gospodarstwo Rolne Daniela Smolenia z Królika Polskiego za karpia w szuwarkach,
wyróżnienie Mariola Kloc za rybę pod pierzynką
kategoria IV „Nasiona, orzechy, zboża, warzywa i owoce”:
1 miejsce Wrota Karpat Wschodnich za galaretkę z czarnej porzeczki,
wyróżnienie Danuta Fonfara za dżem z szarej renety.
kategoria V „Wyroby piekarskie”:
1. miejsce Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Szkodnianki za chleb na zakwasie z denka,
wyróżnienie Kazimiera Zawadzka z Matysówki za szczodroki z masłem
kategoria VI „Oleje i tłuszcze”:
1. miejsce Naturalnie dla Ciebie Edyta Kisielewicz za olej z dyni,
wyróżnienie Maria Ochał za masło z kurdoniem
kategoria VII „Miody”:
1. miejsce Szot Maria za miód z mleczu
wyróżnienie Pasieka Pszczelarska z Koziarni za miód nawłociowy.
kategoria VIII „Gotowe dania i potrawy”:
1. miejsce KGW Horyniec-Zdrój za lebodziankę z zacierką,
wyróżnienie Danuta Polit z Jasionki za gołąbki ziemniaczane.
kategoria IX „Napoje alkoholowe i bezalkoholowe”:
1. miejsce Gospodarstwo Agroturystyczne nad Sanem za nalewkę z tarniny,
wyróżnienie Koło Emerytów i Rencistów za nalewkę z kwiatu bzu.
kategoria X „Inne produkty”:
1. miejsce Anna Sewierniak z Lubeni za tort fasolowy,
wyróżnienia Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich z Wolicy Piaskowej za opłatki wigilijne.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION