Aktualności

Dobre smaki w Tarnobrzegu

  • 04-06-2016
Rosół z kołdunami
Rosół z kołdunami
Polędwiczek z placuszkami z kaszy gryczanej
Polędwiczek z placuszkami z kaszy...
Karczek pieczony z halyszkami ziemniaczanymi
Karczek pieczony z halyszkami...

Restauracja Hotelu Anna w Tarnobrzegu (Al. Warszawska 318), obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, znajduje się w efektownym budynku usytuowanym przy trasie Lublin - Kraków. Obiekt bardziej znany jest jako miejsce na dobrze przygotowane wesele, w Sali Bankietowej zmieści się nawet 250 osób. Ale zlokalizowana obok Sala Kryształowa może pomieścić do 50 osób, gdzie w eleganckim wnętrzu możemy spokojnie zamówić posiłek. Po złożeniu zamówienia zaserwują nam przystawkę tzw. czekadełko. Kulinarnymi „okrętami flagowymi” restauracji jest kilka dań, do których powstania przyczyniła się fascynacja kuchnią i tradycją współwłaścicielki obiektu. Rosół z kołdunami z nadzieniem z polędwicy wołowej z lubczykiem zamówimy chętniej, gdy dowiemy się, że przy jego gotowaniu wykorzystano kilka rodzajów mięs: z kury wiejskiej, kaczki, indyka i wołowinę. A drób z wolnego chowu dostarczają tu gospodynie wiejskie. Danie drugie to ciekawe zestawienie polędwiczek wieprzowych z placuszkami z kaszy gryczanej z unikalnym w smaku sosem z ogórka kiszonego. Chętnie zamawiany jest także karczek pieczony z halyszkami ziemniaczanymi (ziemniaczane kluseczki) z sosem z borowików zbieranych na terenie dawnej Puszczy Sandomierskiej. Na deser warto wybrać porcję przygotowywanych na miejscu lodów waniliowych w sosie jabłkowym lub tartę czekoladową z gałką lodów malinowych.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION