Aktualności

Krasiczyn zaprasza kulinarnie

  • 15-05-2016
Pierś z gęsi na sałacie z truskawkami i pomarańczą
Pierś z gęsi na sałacie z...
Zupa dworska
Zupa dworska
Udziec z jelenia z owocami leśnymi i blinem z kaszy gryczanej
Udziec z jelenia z owocami...

Restauracja Zamkowa w Krasiczynie – obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - usytuowana jest w zabytkowych wnętrzach zamkowego przyziemia z przełomu XVI i XVII wieku. Podtrzymuje tradycję polskiego stołu przygotowując potrawy kuchni staropolskiej, w które umiejętnie wplata światowe trendy kulinarne. Stąd też i pomysł na przystawkę - wędzoną zimnym dymem pierś z gęsi na sałacie z truskawkami i pomarańczą. Uzupełnieniem tej oferty jest m.in. pasztet z gęsi z pistacjami podany na cykorii z musztardą gruszkową, półmisek mięs dworskich z marynowanymi grzybkami i masłem ziołowym czy wątróbka drobiowa na risotto borowikowym.

Zupa dworska to z kolei wspomnienie zasobów okolicznych lasów bogatych w zwierzynę oraz owoce. Ale w menu znajdziemy także flaki po staropolsku, soliankę i żur w pieczywie z wędzonką.

Kucharze stawiają na długie marynowanie i powolne wypiekanie dziczyzny. Właśnie elementem kuchni myśliwskiej jest udziec z jelenia z owocami leśnymi i blinem z kaszy gryczanej. Podobnie, jak i schab z dzika w sosie śmietankowym z kaszą i buraczkami czy przepiórka magnacka na poduszce ziemniaczanej. Szukający w karcie innych pomysłów znajdą m.in. filety jagnięce w porto z kaszą jaglaną, pieczoną szynkę wieprzową na ragout z selera z plackiem ziemniaczanym, polędwicę wołową z sosem pieprzowym z warzywami i kopytkami, a nawet schabowego po chłopsku na kapuście z grzybami.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION