Aktualności

Piekarnia z sędziszowskim rodowodem

  • 01-05-2016
Henryk Szczęch z chlebem sędziszowskim
Henryk Szczęch z chlebem...
Tradycyjny chleb sędziszowski
Tradycyjny chleb sędziszowski
Tradycyjny serowiec sędziszowski
Tradycyjny serowiec sędziszowski
Tradycyjny makowiec sędziszowski
Tradycyjny makowiec sędziszowski

Rodzina Szczęchów rozpoczęła działalność w lipcu 1979 r. najpierw w branży cukierniczej, słynne były ich lody na Baranówce. W latach 1984-1988 zbudowano nową siedzibę Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego „IZA” przy ul. Pułaskiego 1 w Rzeszowie, a już kilka lat później przeprowadzono jej znaczne powiększenie, związane z rosnącym popytem na produkowany tu chleb, wyroby piekarnicze, a także ciasta i ciasteczka.

Przywiązanie do tradycji dobrego wypieku jest ważnym elementem prowadzenia zakładu i chętnie sięga się w nim po dawne przepisy na wypieki. Stąd też i decyzja współwłaściciela Henryka Szczęcha o rejestracji w kwietniu i maju 2007 r. cztery wyrobów własnych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: chleb sędziszowski żytni, makowiec sędziszowski, serowiec sędziszowski, sędziszowskie ciasto z jagodami.

Od wielu lat wypiekany jest tu chleb na własnym zakwasie, np. chleb żytni czy wiejski. Nowością jest pieczywo z dodatkiem mąki orkiszowej. Mocnym elementem oferty są przygotowywane na miejscu ciasta (chałka, strucla z marmoladą i strucla z serem, keks) i ciasteczka (warszawskie, francuskie z jabłkiem i serem, croissanty, kruche czy babeczki z różnym nadzieniem). Wszystkie wypieki to ręczna robota, stąd też i potrzeba 30 osobowej załogi. A w Tłusty Czwartek ilość sprzedanych pączków – z nadzieniem z róży i oblanych lukrem z smażoną skórką pomarańczy - liczy się w dziesiątki tysięcy.

Ale oprócz tradycji szuka się tu także nowych modeli wyrobów, po które chętnie sięgnie młode pokolenie klientów. Stąd też i obecność w piecu chlebowym pizzy rzeszowskiej czyli pizzerki. - Uruchomiliśmy jej produkcję w 2013 r. i po kilku latach mogą śmiało powiedzieć, że ten placek z farszem warzywno-pieczarkowo-pomidorowy, z cebulką i serem, posypywany oregano i papryczką chili w Rzeszowie po prostu się przyjął – mówi Henryk Szczęch.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION