Aktualności

Szkolenie dla branży serowarskiej w Osławicy 19.09.2015 r.

  • 15-09-2015


Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” zaprasza na szkolenie dla branży serowarskiej wszystkich serowarów, osoby zainteresowane wytwórstwem i rozpoczęciem działalności w tym zakresie. Szkolenie odbędzie się w dniu 19 września 2015 r. w Gospodarstwie Agroturystycznym WOJTASIÓWKA (Osławica 6, 38-543 Osławica) w godz. 10:00-15:00.


Udział w szkoleniu jest BEZPŁATNY.


Zgłoszenia (wypełniony formularz zgłoszeniowy) należy przesłać za pośrednictwem: poczty elektronicznej na adres , poczty tradycyjnej na adres: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” (Biuro Produktu Regionalnego, Tradycyjnego, Ekologicznego (BPRTE)), Rynek 16/1, 35-064 Rzeszów lub dostarczyć osobiście do siedziby BPRTE do dnia 16.09.2015 r. do godz. 12:00.

Osoby do kontaktu: Pani Joanna Budak - Kwoka (17 852 85 26, ).


Program szkolenia:

10:00 – 10:45

MLO i co dalej?

Prowadzący: Ludmiła Chmielowska, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

10:45– 11:30

Serowarstwo - od festynu do kooperatywy. Jak wystawiać się na targach i festynach. Droga od spotkania z klientem indywidualnym do założenia kooperatywy spożywczej.

Prelegent: Jolanta Harna, Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych Wilk, serowarka, organizatorka festynów i targów serowarskich.

11:30 – 11:45

Przerwa kawowa

11:45 – 12:15

Jak sprzedać podkarpackie sery.

Prowadzący: Krzysztof Zieliński, Kierownik ds. Informacji i Promocji, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia.

12:15 – 12:45

Możliwości dofinansowania serowarów w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020

Prowadzący: Marek Owsiany, Zastępca DyrektoraPodkarpackiego Oddziału Regionalnej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

12:45 – 13:15

Dobre praktyki szwajcarskie w branży serowarskiej.

Prowadzący: dr inż. Dorota Kalicka, Zakład technologii Mleczarstwa Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego.

13:15 – 14:00

Obiad

14:00 – 15:00

Aktualnie obowiązujące wymogi sanitarno- weterynaryjne oparte na wymogach prawa europejskiego przy produkcji serów w ramach działalności MLO

Prowadzący: lekarz Weterynarii dr Stanisław Kaczor, kierownik Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sanoku



Projekt „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy” współfinansowany przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.


W załączeniu formularz zgłoszeniowy.



formularz_zgloszeniowy.docx     Formularz zgłoszeniowy
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION