10:00 – 10:45 |
MLO i co dalej? Prowadzący: Ludmiła Chmielowska, Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale |
10:45– 11:30 |
Serowarstwo - od festynu do kooperatywy. Jak wystawiać się na targach i festynach. Droga od spotkania z klientem indywidualnym do założenia kooperatywy spożywczej. Prelegent: Jolanta Harna, Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Lokalnych Wilk, serowarka, organizatorka festynów i targów serowarskich. |
11:30 – 11:45 |
Przerwa kawowa |
11:45 – 12:15 |
Jak sprzedać podkarpackie sery. Prowadzący: Krzysztof Zieliński, Kierownik ds. Informacji i Promocji, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia. |
12:15 – 12:45 |
Możliwości dofinansowania serowarów w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Prowadzący: Marek Owsiany, Zastępca DyrektoraPodkarpackiego Oddziału Regionalnej Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa |
12:45 – 13:15 |
Dobre praktyki szwajcarskie w branży serowarskiej. Prowadzący: dr inż. Dorota Kalicka, Zakład technologii Mleczarstwa Wydział Biologiczno-Rolniczy Uniwersytetu Rzeszowskiego. |
13:15 – 14:00 |
Obiad |
14:00 – 15:00 |
Aktualnie obowiązujące wymogi sanitarno- weterynaryjne oparte na wymogach prawa europejskiego przy produkcji serów w ramach działalności MLO Prowadzący: lekarz Weterynarii dr Stanisław Kaczor, kierownik Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sanoku |