Warsztaty kulinarne „Grochem o kuchnię”
Bohaterem tegorocznych warsztatów organizowanych w skansenie - Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej - są rośliny strączkowe czyli całe bogactwo pożywnych i zdrowych produktów. Uczestników przygotowanych z tej okazji warsztatów czekają kuchenne przygody z różnymi odmianami fasoli i grochu, z ciecierzycą, bobem, soczewicą i soją.
Przewodniczką po tym świecie jest Janina Olszowy, znana specjalistka od kuchni tradycyjnej. Przygotowane przez nią przepisy na przystawki, zupy i dania pochodzą m.in. od naszych prababć. Potrawy są urozmaicane sezonowymi produktami i ziołami z przydomowego ogródka.
25 lipca br. - sobota - na warsztatach kulinarnych przyrządzona zostanie zupa z kremem z zielonego groszku, gulasz z kurczaka z cieciorką, ciasto drożdżowe z marcepanem z fasoli „Jaś. Są jeszcze wolne miejsca, koszt udziału 25 zł od osoby!
Zgłaszajcie się pisząc sekretariat@muzeumkolbuszowa.pl lub dzwoniąc: 17 22 71 296.