Aktualności

Z kart naszej kulinarnej historii

  • 04-07-2015
Jan Andrzej Pelar właściwie Pellar, także Johan Pelar pseud. J. Czerny, J. Bobrecki (ur. 18 sierpnia 1822, Bobrek - zm. 8 czerwca 1894 w Rzeszowie) - galicyjski księgarz i drukarz, właściciel pierwszej w Rzeszowie księgarni i wypożyczalni książek, a od roku 1856 drukarni. Był również założycielem pierwszych rzeszowskich czasopism.
Jan Pelar był wydawcą najstarszej galicyjskiej książki kucharskiej zawierającej zbiór skodyfikowanych zasad i przepisów kuchni regionalnej. Książka została wydana w Rzeszowie książki kucharskiej z 1866 r.
Zdaniem Estreichera edycje pierwsza i druga tej książki wyszły bezimiennie we Lwowie w roku 1817 i 1835. Do kulinarnych specjałów zawartych w książce Pelara odwołuje się wiele dań i przepisów współczesnej kuchni regionalnej.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION