„Najlepszy produkt regionalny i lokalny” w Boguchwale
fot. Anna Bielańska/PODR
„Najlepszy produkt regionalny i lokalny”to jeden z kilku konkursów, które tradycyjnie odbywają się podczas Dni Otwartych Drzwi Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale: 23 producentów żywności zgłosiło 57 produktów.
Werdyk jury przyznał zwycięstwo:
w kategorii produktów mleczarskich:
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Jasienicy Rosielnej za - Kefir ekologiczny z Jasienicy
- Katarzyna Milasz Wisłok Wielki za - Ser podpuszczkowy miękki z ziołami „Zioło”
- Leda Ser Jakimowicz Leszek, za Ser sałatkowy
- Gospodarstwo Rodzinne Anna Darocha-Seweryn z miejscowości Wyżne za - Ser Ementaler
- Gospodarstwo Rolne Agroturystyka Andrzej Duljan Danuta Nocleg- Duljan Łaski za - Ser kozi podkarpacki biały z czosnkiem niedźwiedzim
- Gospodarstwo ekologiczne „Zuza” Lucyna Cwynar za - „Kopcony ”ser kozi
w kategorii produktów mięsnych:
- Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” sp. z o.o. za - Klopsiki Podkarpackie
- Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak Sp. j. Za - Pieczeń Markowską
- Markowa Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za - Boczek pieczony markowski
- „JK” Sp. z o.o. Zakład Mięsny „Jasiołka” za - Kabanos wołowy
- Zakład Masarski s.c. Józef Bawół, Wojciech Bawół za - Kiełbasę Starowiejską z Markowej
w kategorii produkty piekarnicze:
- Zakład Przetwórczo-Handlowy „Baszpol” Sp. z o.o. za - ciastka owsiano-żytnie z żurawiną
w kategorii produkty cukiernicze
- Cukiernicza Spółdzielnia „Roksana ”za - Krówkę mleczną strzyżowską
Szczegóły: http://www.gospodarkapodkarpacka.pl/news/view/11466/najlepszy-produkt-regionalny-i-lokalny-dni-otwartych-drzwi-podr-2015