„Winne” wieczory w Komborni
Dwór Kombornia fot. Scots/WikiCom
W ostatni weekend czerwca (26-27.06.) oraz pierwszy weekend lipca (3-5.07.) Dwór Kombornia, na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza na „winne” warsztaty i degustacje.
Celem cyklu Weekendowych Wieczorów Koneserów Dobrych Smaków jest to by nie-znawcy dołączyli do grona znawców i posiadłszy wiedzę wypływająca z doświadczenia, wiedzieli czego szukać w swoim kieliszku wina, jak szukać, jak znaleźć i jak o tym opowiadać.
27.06. (sobota) godz. 12.30
Warsztaty: Wiek, temperatura, dekantacja...
To niebywałe jak wybitne wino może być niesmaczne. A jednak! Wystarczy, że wino z 10-letnim potencjałem starzenia, starzone w dębowej beczce przez 24 miesiące otworzymy w trzecim jego roku, podamy w temperaturze pokojowej i raczyć się nim będziemy od razu po otwarciu butelki i nalaniu do kieliszka. Będzie to najprostszy sposób aby ważny wieczór, który uczcić chcieliśmy specjalnym trunkiem skończył się rozczarowaniem i niesmakiem. Aby uniknąć błędów warto wziąć udział w warsztatach, podczas których uczestnicy zapoznają się z wiedzą dotyczącą odpowiedniego przechowywania wina, otwierania go w odpowiednim czasie, temperaturą serwowania win o różnym kolorze i różnej jakości oraz o dekantacji.
27.06. (sobota) godz. 17.00
Degustacja: Klasyczne wina w odpowiedniej temperaturze
Cena Warsztatu i Degustacji: 120 zł/osoba