Wyróżnienie za „delikatną kaczkę”
Oskar Dąbrowski
Wyróżnione danie
Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie wziął udział w Ogólnopolskim Finale IV edycji Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący polskie produkty, zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację w Unii Europejskiej jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Szkołę reprezentował Oskar Dąbrowski, który otrzymał wyróżnienie.
W Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO w Warszawie odbył się finał konkursu, którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych kucharzy, Jarosława Uścińskiego oraz Piotra Szczygielskiego z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy.
Wśród wyróżnionych laureatów znalazł się Oskar Dąbrowski (pod opieką Beaty Łuki), z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie. Uznanie komisji zdobyło jego mistrzowskie wykonanie przepisu na delikatną kaczkę sous-vide podaną na purée ze słodkiego ziemniaka w towarzystwie pasztetu gęsiego w otoczce z wiśni nadwiślanek oraz purée z topinamburu i jabłka łąckiego