Mocne głowy i wyborne smaki
Wyróżniony Eligiusz Rybienik z...
Wyróżniona Janina Czaban
Nagrodzona Wiesława Diakowska
Ostatnia dekada przyniosła niezwykłe ożywienie w działaniach promujących domową produkcją nalewek, likierów i alkoholizowanych trunków owocowo-ziołowych. Najlepszych tego dowodem jest sukces frekwencyjny, ale i jakościowy zgromadzonych zgłoszeń na II edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Nalewek organizowany na Zamku Dzikowskim w Tarnobrzegu. Zgromadził on ponad stu wystawców m.in. z Bydgoszczy, Warszawy, Lublina, Poznania i całego województwa podkarpackiego.
Konsekwentnie nalewka dereniowa – mocno związana historycznie z naszym regionem - stała się znakiem rozpoznawczym imprezy. Odnosi się ona bezpośrednio także do tradycji właścicieli Dzikowa Tarnowskich, których dawna Wytwórnia Wódek i Likierów znana była w całej Europie i łączona głównie właśnie z „dereniakiem”. Jak udowodnił to Narcyz Piórecki, dyrektor Arboretum w Bolestraszycach, do dziś rosną jeszcze w okolicy Tarnobrzega owocowe krzewy derenia zasadzone na polecenie członków hrabiowskiej rodziny.
I miejsce w kategorii „Dereń” zajęła Marian Daczyński z Rudnika nad Sanem. W kategorii ogólnej najwyższe uznanie zdobył likier orzechowy Czesława Maszczyka z Piotrkowa Trybunalskiego, a nagrodę publiczności im. Bronisława Burnatowicza wręczono Wiesławie Diakowskiej z Tarnobrzega za nalewkę z kwiatów chabra bławatkowego.