Zwycięzcy Festiwalu Podkarpackich Smaków 2015
Ser kniazia Kazimiery Smoleń
Domowe pierniczki Doroty Szalwy
Panie z KGW Nowa Wieś i ich zrazy...
Leda Ser z Wólki Krowickiej
Państwo Staniszowie ze Słomianej
W trakcie niedzielne imprezy poświęconej produktom tradycyjnym z województwa podkarpackiego, która po raz 9. odbyła się w Górnie wybrano te potrawy, dania i wyroby, które zdaniem jurorów były najciekawsze. Przy punktacji brano pod uwagę smak, dostępność i rozpoznawalność wyrobu, jego historię oraz oryginalność i sposób prezentacji, a także estetykę podania.
Kapituła w składzie Janina Kamińska (wicedyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale), Zofia Kochan (dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego), Marcin Purgacz (kucharz-nauczyciel z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie), prof. Leszek Woźniak (Politechnika Rzeszowska, przewodniczący) oraz Krzysztof Zieliński (Stowarzyszenie „Pro Carpathia”, portal podkarpackiesmaki.pl) wyróżniła:
W kategorii I „Produkt żywnościowy lokalny lub regionalny dopuszczony do obrotu” pierwsze miejsce przypadło Masarni Osip z Wierzawic k. Leżajska za polędwiczki wędzone z Wierzeic. Drugą lokatę zdobyła firma Leda Ser z Wólki Krowickiej (gm. Lubaczów) za ser domowy ziołowy, a trzecie Smak Górno za kiełbasę głogowską.
W kategorii II „Produkt pretendujący do miana produktu tradycyjnego” oceniane były głównie wyroby przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, choć nie brakowało także producentów indywidualnych.
Wyróżniono:
- domowe pierniczki dekorowane lukrem, Dorota Szalwa ze Straszęcina (w podkategorii Wyroby piekarnicze),
- ser kniazia, Gospodarstwo Rolne Kazimiera Smoleń z Rymanowa Zdroju (Sery i inne produkty mleczne),
- pasztet z królika, Stanisław Warchoł z Przędzela (Mięso świeże oraz produkty mięsne),
- ryba duszona z warzywami, Anna Komięga z Koziarni (Produkty rybołówstwa)
- śliwki w occie Bronisławy Szczur z Jasionki (Nasiona i orzechy zboża, warzywa i owoce przetworzone),
- olej lniany, Olimp Anna Wiśniewska z Malawy (Oleje i tłuszcze)
- miód z mlecza, Anna Świniuch z miejscowości Zagorzyce Szkodna (Miody),
- zrazy wołowe z kapustą i kaszą gryczaną KGW Nowa Wieś (Gotowe dania i potrawy,
- napój pokrzywowo-miętowy, Marii Basary z Klęczan (Napoje alkoholowe i bezalkoholowe),
- nalewka cynamonowa maliniak, Stowarzyszenie Kultywowania Kultury i Tradycji Ziemi Futomskiej z Futomy (Inne produkty).
Jednym z organizatorów IX Festiwalu Podkarpackich Smaków było Stowarzyszenie „Pro Carpathia” w ramach projektu współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.