Edukacja w naturalnych klimatach

Warsztaty serowarsko-chlebowe w Podkarpackiem - w dniach 13-14 czerwca br. (sobota-niedziela) w Gospodarstwie Agroturystycznym Farma Albert Korzenie (Pruchnik, ul. Korzenie 27) będziemy można warzyć sery i piec chleby na zakwasie.
Tym razem proponujemy warsztaty serowarsko-chlebowe z elementami zielarstwa i kulinariów. W sobotę warsztaty rozpoczną się od warzenia goudy, następnie zrobimy ser koryciński oraz jego „kuzyna” – żuławski ser z ziołami. Warsztaty zakończymy nastawieniem zaczynu na chleb, a w niedzielę przygotujemy domową mozarellę i ser typu oscypek, upieczemy chleb na zakwasie i wyruszymy na łąki oraz do ogrodu, aby zebrać pierwsze wiosenne zioła oraz poszukać jadalnych, smacznych i zdrowych... chwastów. W młodych pędach znajduje się mnóstwo witamin i mikroelementów, których o tej porze roku potrzebujemy. Sięgnijmy po nie. Po powrocie na Farmę wspólnie przygotujemy obiad z wykorzystaniem zrobionych wcześniej serów i naszych łąkowo-ogrodowych zbiorów.
W czasie warsztatów zrobimy także własne masło. Pierwszego dnia zbierzemy śmietanę, drugiego zaś dnia w kieżance (maselnicy) wyrobimy świeże i pachnące masło. Wszystkie sery robimy na podpuszczce mikrobiologicznej - są więc idealne dla wegetarian. Zrobione podczas warsztatów sery, chleby i masło będzie można zabrać ze sobą do domu.
Posiłki przygotuje Natalia Minkowicz-Albert z własnych i lokalnych produktów.
Warsztaty poprowadzi Joanna Włodarska, twórca Akademii Siedliska pod Lipami, dziennikarka kulinarna, szefowa kuchni, serowar i specjalistka od wypieku chleba na zakwasie.
Koszt warsztatów 390 zł wraz z noclegiem i wyżywieniem od osoby. Warunkiem rezerwacji miejsca jest wpłata zaliczki w wysokości 100 zł od osoby. W przypadku odwołania szkolenia z powodu braku odpowiedniej ilości osób, zaliczka zostaje w całości zwrócona na podane konto.
Kontakt: Joanna Włodarska, 505-061-237, siedliskopodlipami@gmail.com