Czas Dobrego Sera Sandomierzu czyli V Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka

W pierwszy czerwcowy weekend (6-7 czerwca br.) do Sandomierza już po raz piąty przyjadą serowarzy z całej Europy, a w ślad za nimi tysiące smakoszy sera.
W Sandomierzu będzie można spróbować blisko 350 rodzajów sera, m.in. z Polski, Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, Hiszpanii, Szwajcarii, Belgii i Holandii: od dobrze już znanych Parmigiano Reggiano z okolic Parmy, Grana Padano czy Pecorino Romano z Rzymu, Monte Veronese z Veneto, Fiore Sardo z Sardynii, Pecorino Toscano, po serowe premiery z naszego podwórka, jak na przykład serów piwnych przygotowanych przez Wojciecha Komperdę we współpracy z browarem rzemieślniczym PINTA, czy nowości od Kaszubskiej Kozy i Sylwka Wańczyka.
Swój udział zapowiedziały zarówno sandomierskie winnice: Płochockich, Nad Jarem, Sandomierska oraz winiarze z innych rejonów Polski, a także z Węgier i Gruzji. Do tego zaprezentujemy szeroką ofertę włoskich win rekomendowanych przez Slow Wine.
Na rozłożonych na malowniczych uliczkach sandomierskiej starówki straganach goście znajdą też nalewki Mistrza Hieronima, Longinusa, destylaty owocowe Maurera i świetne przetwory Towarów Niezwykłych i Twojego Ogrodu. Nie zabraknie też lokalnych wyrobów jubilerskich z krzemienia pasiastego – kamienia optymizmu.
Serdecznie zapraszamy też na laboratoria smaku - warsztaty poświęcone m.in. łączeniu różnego rodzaju serów z winem i produktami kulinarnymi oraz kolację z menu przygotowanym przez Krzysztofa Żurka (Trzy Rybki, Kraków), Dariusza Barańskiego (Vitkac, Warszawa) i Dominika Narlocha (ex Hugo Restaurant, Poznań).