Aktualności

Karpackie sery już są

  • 31-05-2015
Sery z mleka krowiego - dzieło Pani Małgorzaty Sowa
Sery z mleka krowiego - dzieło...
Sery z mleka owczego z bacówki w Osławicy
Sery z mleka owczego z bacówki w...
Święcenie stada
Święcenie stada
W Ustrzykach Górnych w Zajeździe Pod Caryńską przez dwa dni (29-30.05.) debatowano nad sposobami odtworzenia serowarstwa w Podkarpackiem, tak różnorodnego i ciekawego przed II wojną światową i tak ograniczonego w swej produkcji obecnie.
Po licznych dyskusjach, wartościowych wykładach i degustacjach przywiezionych serów wiemy już jedno – restytucja karpackiego serowarstwa już trwa. Dziesiątki, wręcz setki, małych gospodarstw rolnych w pasie Bieszczadów, Beskidu Niskiego i Pogórzy, każdy na swój sposób tworzą sery podpuszczkowe. Mało kto wie, ale to właśnie w Podkarpackiem mamy obecnie największe w Polsce, liczące 2000 sztuk, stado owiec pasące się w okolicach Osławy gm. Komańcza.
Dyskusja na temat podpuszczkowego sera lokalnego dała asumpt do przygotowania wniosku o wpisanie go na Listę Produktów Tradycyjnych. A o możliwości i jakości karpackich serów można było się przekonać degustując dziesiątki rodzajów serów , a także kupując je, z kramów stojących w Zajeździe Pod Caryńską.
A potem już tylko tradycja mieszanie owiec, poświęcenie owiec, wody, szczypek drzewa i zapalenie WATRY. W niedzielę stada owiec wyszły na hale.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION