Celem organizowanych w Dworze Kombornia weekendowych Wieczorów Koneserów Dobrych Smaków jest to, aby laicy dołączyli do grona znawców i posiadłszy wiedzę wypływająca z doświadczenia, wiedzieli czego szukać w kieliszku wina, jak szukać, jak znaleźć oraz jak o tym opowiadać. Ostatni weekend maja br. (29-30 maja) poświęcony będzie poznawaniu procesu ewolucji wina drzemiącego w butelce. Sommelier Dworu Kombornia opowie o potencjale starzenia i wpływie sposobu winifikacji na zmiany zachodzące w winie z upływem czasu.
29.05. br. (piątek) godz. 20.30 - Seans z kieliszkiem wina Cena seansu z kieliszkiem wina: 30 zł/osoba
29.05. br. (sobota) godz. 12.30 - warsztaty: Wino to żywy organizm Najlepszą porą na degustację dla naszych zmysłów jest czas, w którym mamy je wyostrzone, świeże i gotowe na doznania. Rano, niczym kiperzy oceniający wina będzie można poznawać tajniki odczytywania informacji, jakie przekazuje nam wino. Odszyfrujemy co to znaczy metoda reduktywna oraz oksydacja mające duży wpływ na dalszy rozwój wina. Poznamy, które z win mają jeszcze potencjał, a które są już... passe. Przełamiemy również jeden ze stereotypów mówiących, iż wino „im starsze tym lepsze”. W efekcie na pewno przyjdzie pora na posprzątanie półek ze zbyt długo przetrzymywanych butelek...
29.05.br. (sobota) godz. 17.00 - degustacja: klasyczne odmiany różnych roczników W degustowaniu wina szukamy nowych doznań. Znajdujemy w nim przyjemność estetyczną i intelektualną, dzieląc się nią i swoimi refleksjami z przyjaciółmi. Znając już tajniki i sekrety opowiedziane nam przez wino możemy podejść do degustacji win klasycznych odmian z różnych roczników. Odkryjemy potencjał wina, różnorodność jego zapachów i smaków. Cena warsztatu i degustacji: 120 zł/osoba