Aktualności

Nasi ekoproducenci w Japonii

  • 22-05-2015
Miody z Pasieki w Korzenicy
Miody z Pasieki w Korzenicy
Pierogi z krośnieńskiej firmy Pierożek
Pierogi z krośnieńskiej firmy...
Producenci ekologicznych miodów, owoców, wędlin i wyrobów garmażeryjnych z Podkarpackiego po raz pierwszy mają okazję promować swoją ofertę na targach Health Food Exposition, które w dniach 20-22 maja br. odbywają się w Tokio. Udział w imprezie to część programu misji gospodarczej do Japonii zorganizowanej przez Stowarzyszenie Ekologia Polska we współpracy z Krajową Izbą Gospodarczą w ramach projektu EcoEuropa.

Dzięki wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego w Tokio znalazły się wyroby m.in. z Pasieki Ekologicznej Jerzego Bańkowskiego z Korzenicy (członek Klastra Podkarpackie Smaki), jednej z największych w Polsce, wytwarzającej miody spełniające wymogi certyfikowanych produktów ekologicznych. W Japonii promuje m. in. podkarpacki miód ze spadzi iglastej. Najwyższe standardy jakości i ekologii charakteryzują także wyroby garmażeryjne firmy „Pierożek” z Krosna (członek Klastra Podkarpackie Smaki). Produkowane przez nią pierogi z mięsem i z kapustą były jednym z hitów degustacji polskiej kuchni, jaka odbyła się podczas lunchu biznesowego, zorganizowanego 21 maja br. w ambasadzie RP w Tokio. Z Podkarpackiego jest także firma Bioconcept-Gardenia z Kańczugi.
Obecny w Tokio dyrektor Departamentu Promocji i Współpracy Gospodarczej w Urzędzie Marszałkowskim Michał Tabisz podkreśla, że wejście z podkarpacką ekożywnością na rynek japoński to duże wyzwanie, ale warto je podjąć.
- Japończycy są bardzo wymagającymi klientami, a ich procedury w zakresie jakości są niezwykle restrykcyjne. Mają też specyficzne oczekiwania jeśli chodzi o sposób pakowania produktów czy ich transport. Dlatego tak ważne jest nawiązanie bezpośrednich kontaktów nie tylko z potencjalnymi importerami, ale także z polskimi placówkami dyplomatycznymi i handlowymi w Japonii, które wiedzą jak poruszać się na tym rynku. Te relacje będą niezwykle pomocne w dalszych etapach rozmów biznesowych.
Uczestnicy misji gospodarczej z Podkarpacia, w tym także Paweł Krajmas prezes Polskiej Ekologii i prezes Zakładu Mięsnego „Jasiołka” z Dukli (członek Klastra Podkarpackie Smaki), Jerzy Bańkowski z Pasieki i Robert Szelc z firmy „Pierożek” spotkali się m. in. z ambasadorem RP w Japonii Cyrylem Kozaczewskim, z którym rozmawiali nie tylko o eksporcie żywności, ale również o atutach gospodarczych regionu i możliwościach przyciągnięcia w Podkarpackie japońskich inwestorów.

Źródło: www.gospodarkapodkarpacka.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION