Aktualności

Producenci żywności z Podkarpackiego wyróżnieni

  • 02-10-2014
fot. E.Szostek
fot. E.Szostek
Markowska kiełbasa
Markowska kiełbasa
Chrupaczki z Ulanowa
Chrupaczki z Ulanowa
Bryndza kozia
Bryndza kozia
Wzorem lat ubiegłych Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego zorganizował wyjazd producentów żywności z naszego regionu na Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD, które odbywają się w Poznaniu.
Na targach zaprezentowało wszystkie nagrodzone produkty, które otrzymały najwyższe odznaczenie „PERŁA 2014” w XIV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”:
- markowska kiełbasa szynkowa z Zakładu Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta z Markowej,
- chrupaczki Marii i Mieczysława Łabęckich z Ulanowa
- bryndza kozia z Rodzinnego Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków z Mszany.
Cała trójka producentów należy do Klastra Podkarpackie Smaki.

Po raz pierwszy otrzymaliśmy także najwyższe odznaczenie „PERŁA 2014” za potrawę pamułę i gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy gryczanej z sosem grzybowym przygotowaną przez restaurację Hotelu Piast w Tuczempach k. Jarosławia.
Kapituła Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznała tytuł „Klucz do Polskiej Spiżarni”. To wyróżnienie otrzymał wicemarszałek Lucjan Kuźniar, który od ośmiu już lat wspiera działania służące identyfikacji i promocji produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych. Jest także pomysłodawcą szeregu przedsięwzięć promujących bogactwo kulinarne regionu.

Źródło: www.umwp.podkarpackie.pl
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION