Aktualności

Niedoceniane warzywo

  • 08-09-2014
Dynia coraz częściej gości na naszych stołach. I słusznie, bo to pomarańczowe warzywo jest skarbnicą cennych związków. Możemy się ją zajadać - ma tylko 28 kcal w 100 g! Pełna witamin i minerałów, zawiera silne przeciwutleniacze (zwalczają wolne rodniki), beta-karoten (prowitamina A) oraz witaminy E i C. Działa moczopędnie i żółciopędnie, usprawnia pracę przewodu pokarmowego i moczowego, zapobiega zaparciom. Przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu (wskazana dla osób lubiących mięso, odkwasza organizm!). To bogactwo błonnika i witamin z grupy B. Jest także źródłem minerałów i pierwiastków śladowych: potasu - współuczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, jego brak powoduje osłabienie, zmniejszenie kurczliwości serca; magnezu – skutki niedoboru to m.in.: nieprawidłowa praca serca, miażdżyca, nadciśnienie, pobudliwość nerwowo-mięśniowa, drgania jednej z powiek, bolesne skurcze łydek, wzmożone wypadanie włosów, łamanie się paznokci, próchnica zębów, trudności w koncentracji; cynku - wpływa na wszystkie podstawowe procesy życiowe, uczestniczy w mineralizacji kości, gojeniu się ran, dba o odporność, prawidłowe ciśnienie krwi, wydzielanie insuliny i odpowiednią ilość cholesterolu; wapnia – składnik kości, bierze udział w wydzielaniu hormonów, przewodzeni impulsów bioelektrycznych, w krzepnięciu krwi, dba o prawidłową kurczliwość mięśni (także serca); żelaza - zapewnia wytwarzanie hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi) i dostawy tlenu do komórek organizmu; manganu – zapewnia właściwe przyswajanie witamin, jest składnikiem kości i krwi, odżywia komórki nerwowe i mózg, konieczny do syntezy hormonów tarczycy, dba o słuch, skórę, stawy. Mało kto wie, że dynia to także jadalne kwiaty i nasiona bogate w cynk. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego widzenia i odczuwania smaku, pracy układu odpornościowego i właściwego metabolizmu insuliny. Pestki dyni dostarczają dużo potasu, żelaza, magnezu, fosforu, a także fitosteroli (działają przeciwmiażdżycowo) oraz kukurbitacyny (przeciwpasożytnicza). Ok. 24 % masy dyni to białka, prawie połowa to cenny tłuszcz bogaty w bardzo zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę młodości – witaminę E.
Anna Drajewicz
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION