Pierogi ruskie razowe na Liście
fot. arch. Gospoda u Wiedzmy
Gospoda u Wiedźmy z Pilzna wpisała swoje sztandarowe pierogi na Listę Produktów Tradycyjnych, dzięki czemu Podkarpackie ma już 163 dań i wyrobów na tej liście. Pierogi te mają kształt półksiężyca, a w przekroju w farszu widoczne są drobiny czosnku. Ich smak i zapach jest charakterystyczny dla sera i ziemniaków z wyczuwalnym zapachem czosnku.
Można domniemywać, że umiejętność robienia pierogów do Pilzna dotarła wraz z kupcami z Rusi Kijowskiej, którzy mieli obowiązek wystawiać tu swoje towary na sprzedaż. Pierogi ruskie robione są z mąki razowej, do której dodawane jest jajko i woda. Wyrabia się to do momentu, aż „ciasto do rąk się nie kleiło i było takie sprężyste”. Potem ciasto było rozwałkowywane cienko, wykrajało się z niego kółka „od szklanki” i nakładało łyżeczką wcześniej przygotowany farsz.
Jego składniki to ziemniaki, ser twarogowy, cebula, sól, pieprz i czosnek nadający całości specyficzny posmak. Jego działanie, oprócz doznań smakowych, ma także właściwości lecznicze. Dodawany do pierogów w okresie jesieni, zimy i przedwiośnia miał zastosowanie profilaktyczne.
Tak przygotowane pierogi wrzucane są do wrzącej, osolonej wody i po 3 minutach wypływają już ugotowane. Pierogi ruskie razowe podawane są na gorąco, najlepiej smakują okraszone masłem, skwarkami lub zrumienioną cebulą.