Aktualności

Proste, dobre i… fotogeniczne

  • 07-04-2014
fuczki
fuczki
hreczanyki
hreczanyki
stolniki
stolniki
Klasyczny zestaw dań z południa Podkarpackiego, dawniej często goszczących na łemkowskich stołach. Można je pokosztować w Karczmie Karpackie Jadło w Sanoku, tutaj też odbyła się mała sesja zdjęciowa.

Fuczki
Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej, 2 kg mąki, 2 jajka, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu.
Wykonanie: Kapustę ugotować, odcedzić, z mąki zrobić ciasto jak na naleśniki, zmieszać z kapustą, dodać przyprawy. Smażyć tak jak placki ziemniaczane. Można podawać ze śmietaną.
Hreczanyki
Składniki: 1 kg kaszy gryczanej, 1 kg mięsa mielonego, 5 jaj, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu.
Wykonanie: Kaszę ugotować, zmieszać z mięsem, dodać jajka, przyprawy, czosnek. Dobrze wymieszać. Smażyć na gorącym oleju (jak kotlety mielone). Do tego sos na zimno: śmietana z czosnkiem i koperkiem.
Stolniki – pierogi z tartych ziemniaków, pieczone na liściach kapusty
Składniki: 2 kg ziemniaków, 4 łyżki mąki, 1 cebula, 1 łyżka soli, pół łyżki pieprzu, 300 g skwarków ze słoniny, 1 główka kapusty, lekko sparzona.
Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce, lekko odcisnąć z wody, do ziemniaczanego farszu dodać przysmażoną cebulę i skwarki ze słoniny, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wyrobić i nakładać na liście kapusty, następnie piec na blasze w piecu lub piekarniku.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION