Aktualności

Pierogowy dzień

  • 04-04-2014
Dla wielu osób pierogi są synonimem piątku, szczególnie dla tych, które poszczą – rezygnując z dań mięsnych – tego właśnie dnia. Ale to także jedna z ulubionych potraw wegetarian, dzięki farszowi, który daje tak wiele możliwości: z serem, z bryndzą, z serem i rodzynkami na słodko, z soczewicą, z kapusta kwaśną, z kapusta słodką, z owocami (szczególnie polecane borówki, ale jadłem ze śliwkami, jabłkami, nawet truskawkami), z makiem (są nie tylko kluski z makiem), z kasza jaglaną, z kasza gryczaną, z pieczarkami i różnymi miksami. Są oczywiście pierogi z mięsem, z nadzieniem rybnym (patrz Ruda Różaniecka, restauracja Dębowego Dworu). Samo ciasto daje również wiele możliwości, jak i sposób przygotowania potrawy: gotowanie, pieczenie lub też odsmażanie następnego dnia (chyba najlepsze). Przed internautami minifotoreportaż z przygotowania na piątek smacznych, domowych pierogów: pełne farszu, z cienkiego i delikatnego ciasto czyli PIEROGI z Karczmy Podkarpackie Jadło z Babicy (tylko 7 km od Rzeszowa).
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION