Krosna 26 sierpnia 2007 r.Organizator: Stowarzyszenie PORTIUS
Pawilony winiarskie i ogródek cateringowy oferujący etniczne potrawy kuchni krajów Euroregionu Karpackiego. Parada Portiusa. Złożenie kwiatów w kaplicy rodu Portiusów w Krośnieńskiej Bazylice Mniejszej. Pokaz kulinarny potraw karpackich. Degustacja najlepszych win „ Egri Bikavér” i „Simon Josef” z regionu Eger, Mészáros Pál Pincészete z regionu Szekszárd, „ Mercatus” z regionu Tokaj, Szalontaj-Bartholy Pincészet z regionu Villány.
Odbyły się projekcje filmów poświęconych sławnym Polakom i Węgrom, promocje książek o wspólnej polsko-węgierskiej przeszłości, w Muzeum Podkarpackim otwarta została wystawa fotogramów ze zbiorów Józefa Antalla seniora „Bogu, Ojczyźnie, Bliźniemu”, ukazująca rolę duchownych polskich, węgierskich i nuncjusza apostolskiego abp. Angelo Rotte w życiu uchodźców cywilnych i wojskowych w czasie wojny.
„Portiusowi” towarzyszyło „Święto Chleba”, zorganizowane po raz drugi przez Muzeum Rzemiosła i Cech Rzemiosł Różnych w Krośnie we współpracy z Krośnieńskim Domem Kultury. Tak jak w zeszłym roku, krośnianie mogli w tym czasie wybrać swój ulubiony chleb. W tym roku na krośnian czekały dodatkowe atrakcje: pokaz tradycyjnego pieczenia chleba w piecu opalanym drewnem (Józef Kiełtyka) oraz smażenia pączków (mistrz świata cukierników - Marek Bargieł), a także wystawę i degustację słodkości proponowanych przez lokalnych cukierników (cukiernie „Santos” i „Ania”).