KALENDARZ IMPREZ

, 20 Października 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
  01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Aktualności

Kolejne granty czekają

  • 02-04-2013



Od 2 kwietnia do 10 maja br. producenci i wytwórcy produktów regionalnych i ekologicznych, jadalnych produktów leśnych z Podkarpacia mogą starać się o bezzwrotną pomoc finansową w ramach szwajcarsko-polskiego projektu „Alpejsko-Karpacki Most Współpracy”. Jego głównym celem jest wparcie dla tych producentów i wytwórców.


Liderem projektu jest Stowarzyszenie Euroregion Karpacki, a jego partner - Stowarzyszenie „Pro Carpathia” - odpowiada m.in. za część dotyczącą grantowania podkarpackich producentów. Działania są współfinansowane przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami Unii Europejskiej. Wartość całego projektu to ponad 7 mln franków szwajcarskich, z których 2,6 mln jest w dyspozycji Stowarzyszenia „Pro Carpathia” (blisko 7,3 mln zł).

- Zasadniczym celem naszych działań jest wsparcie lokalnego rynku przedsiębiorców działających w segmencie spożywczych wyrobów regionalnych i ekologicznych z terenu naszego województwa – wyjaśnia Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia”. – Już ubiegłoroczny konkurs grantów zainteresował kilkunastu producentów, którzy wykorzystali przyznane środki na zakup maszyn, urządzeń, wykonali remonty czy modernizacje, a nawet zakupili specjalistyczny transport. Te prace pozwoliły nam stworzyć Klaster „Podkarpackie Smaki”, skupiającego właśnie takich wytwórców.

Po granty sięgać mogą m.in. osoby chcące prowadzić własną działalność gospodarczą oraz przedsiębiorcy, w których firmach są już wytwarzane produkty tradycyjne i ekologiczne. Wnioski mogą składać także m.in. organizacje pozarządowe i instytucje kultury promujące regionalny produkt, a także jednostki samorządu terytorialnego.

Zainteresowane osoby i firmy mogą ubiegać się o dofinansowanie w ramach funduszu grantowego mającego wspomóc produkcję wyrobów tradycyjnych. Z kolei organizacje pozarządowe i jednostki samorządu terytorialnego mogą otrzymać granty na działania promujące wyroby w swoim otoczeniu, np. na organizację przedsięwzięć łączących tradycję kulinarną z przedsiębiorczością.

- Cały czas chodzi nam o promocję produktu regionalnego, stworzenie możliwości wytwarzania go na zasadach komercyjnych, a nie hobbystycznej, jak to ma miejsce w dotychczas. Chcemy, aby lokalne produkty na stałe pojawiły się na półkach sklepowych, tak jak jest to w Szwajcarii – podkreślił prezes Staszewski.

Działające od ubiegłego roku Biuro Produktu Regionalnego, Tradycyjnego i Ekologicznego w Rzeszowie (Rynek 16, II piętro) ma charakter instytucji doradczo – szkoleniowej właśnie dla producentów.

System grantowania dotyczy terenu województwa podkarpackiego za wyjątkiem powiatów: leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz czterech gmin powiatu rzeszowskiego (Tyczyn, Hyżne, Chmielnik i Błażowa), które biorą udział w innym projekcie. Natomiast wszystkie inne działania, m.in. związane z promocją obejmą całe Podkarpacie.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION