Aktualności

Kuchnia najwyższych lotów w zasięgu ręki

  • 31-10-2019
Tatar z sarniny z proziakami
Tatar z sarniny z proziakami
Stek z kalafiora w sosie cebulowym
Stek z kalafiora w sosie cebulowym
Policzki wieprzowe
Policzki wieprzowe

Zamek Dubiecko k. Przemyśla to miejsce wyjątkowe, w którym teraźniejszość przenika się z przeszłością, a jeśli dobrze się wsłuchać to w starych, zamkowych murach słychać jeszcze echo dawnych głosów, śmiechu i staropolskiego ucztowania…

 

Zgodnie z definicją „szlachectwo zobowiązuje” dań kuchni włościańskiej w restauracji Zamku Dubiecko nie znajdziemy. Smakosze mogą tu próbować specjały kuchni myśliwskiej i szlacheckiej z nutą kresowości w tle. Na przystawkę polecają tatar z sarny z podkarpackimi proziakami (30 zł) czy talerz raków (40 zł) to tylko przykłady zimnych przystawek. Zupy (w cenie 15-22 zł) to wybór pomiędzy m.in. bulionem z dzikiego ptactwa z domowymi kluseczkami, zupą rybną węgierską czy borowikową. Na jaroszy czeka m.in. stek z kalafiora w sosie cebulowym (18 zł) albo falafel z kaszy jaglanej, a smakoszy ryb i owoców morza np. pstrąg (38 zł), sandacz (32 zł), halibut (39 zł) albo ośmiornica (65 zł) czy dania z krewetkami.

Ale mocnym akordem umiejętności szefa kuchni są mięsne dania główne: kaczka w śliwkach (63 zł), comber z sarny w sosie z czarnego bzu (72 zł), policzki wieprzowe (35 zł) to tylko wybrane przykłady karty menu „na bogato”.

Na deser warto polecić klasykę polskich słodkości: sernik (16 zł) lub szarlotkę (16 zł), ale coraz chętniej zamawiany jest i suflet czekoladowy (16 zł).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION