KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 19 Listopada 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktualności

Kuchnia najwyższych lotów w zasięgu ręki

  • 31-10-2019
Tatar z sarniny z proziakami
Tatar z sarniny z proziakami
Stek z kalafiora w sosie cebulowym
Stek z kalafiora w sosie cebulowym
Policzki wieprzowe
Policzki wieprzowe

Zamek Dubiecko k. Przemyśla to miejsce wyjątkowe, w którym teraźniejszość przenika się z przeszłością, a jeśli dobrze się wsłuchać to w starych, zamkowych murach słychać jeszcze echo dawnych głosów, śmiechu i staropolskiego ucztowania…

 

Zgodnie z definicją „szlachectwo zobowiązuje” dań kuchni włościańskiej w restauracji Zamku Dubiecko nie znajdziemy. Smakosze mogą tu próbować specjały kuchni myśliwskiej i szlacheckiej z nutą kresowości w tle. Na przystawkę polecają tatar z sarny z podkarpackimi proziakami (30 zł) czy talerz raków (40 zł) to tylko przykłady zimnych przystawek. Zupy (w cenie 15-22 zł) to wybór pomiędzy m.in. bulionem z dzikiego ptactwa z domowymi kluseczkami, zupą rybną węgierską czy borowikową. Na jaroszy czeka m.in. stek z kalafiora w sosie cebulowym (18 zł) albo falafel z kaszy jaglanej, a smakoszy ryb i owoców morza np. pstrąg (38 zł), sandacz (32 zł), halibut (39 zł) albo ośmiornica (65 zł) czy dania z krewetkami.

Ale mocnym akordem umiejętności szefa kuchni są mięsne dania główne: kaczka w śliwkach (63 zł), comber z sarny w sosie z czarnego bzu (72 zł), policzki wieprzowe (35 zł) to tylko wybrane przykłady karty menu „na bogato”.

Na deser warto polecić klasykę polskich słodkości: sernik (16 zł) lub szarlotkę (16 zł), ale coraz chętniej zamawiany jest i suflet czekoladowy (16 zł).

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION