Aktualności

Prawdziwe smaki wieprzowiny

  • 08-10-2019

Niska świadomość w społeczeństwie dotycząca zalet wieprzowiny i jej przetworów odzwierciedla się w ilości konsumowanych produktów z tej grupy. W erze fast foodów i produktów gotowych ludzie często zapominają lub są po prostu niedoinformowani, jak ważnym czynnikiem dla ich rozwoju i samopoczucia jest zrównoważona dieta.


Projekt „Wieprzowina na polskich szlakach kulinarnych” ma za zadanie promować spożycie krajowej wieprzowiny i jej przetworów. Podejmowane działania mają za cel edukowanie społeczeństwa na temat sposobów przygotowania mięsa wieprzowego oraz jego walorów smakowych i odżywczych.
I stąd pomysł „wędrowania” z wyrobami i daniami z dobrej, polskiej wieprzowiny od restauracji do restauracji, przez trzy województwa, aby przekonać jakie „dobro” można znaleźć na talerzu. Pierwsze spotkanie z polską wieprzowiną nastąpiło w Oberża Zakapior w Polańczyku, obiekt certyfikowany na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki. W wydarzeniu wzięło udział blisko 100 turystów-żeglarzy i klientów restauracji, którzy z dużym zainteresowaniem wzięli udział w zabawie, zgadywankach-konkursie i koncercie, który zakończył całe spotkanie. Wędliny z polskiej wieprzowiny oraz dania m.in. słynna pieczona golonka szybko znalazły uznanie zebranych smakoszy.

Projekt realizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”. Projekt sfinansowano z Funduszu promocji mięsa wieprzowego.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION