Aktualności

Esencja podkarpackiego smaku

  • 06-10-2019

Produkowana w Zakładzie Mięsnym Smak-Górno w Górnie jest oparta na starej recepturze przekazywanej z pokolenia na pokolenie, posiada specyficzny i delikatny smak, choć nie zawiera wyszukanych przypraw.

Zawdzięcza go surowcowi pochodzącemu od zwierząt z chowu tradycyjnego, czyli tuczników z gospodarstw indywidualnych położonych w czystym środowisku.

Z tych właśnie względów wyrób ten jest wyjątkowy i niepowtarzalny w smaku. Ma gęsta konsystencję, a na obrzeżach słoika tworzy się galaretka i osiada tłuszcz. Wybornie smakuje z chlebem wiejskim. Obecnie coraz częściej poszukiwany jest na przyjęcia okolicznościowe, gdzie traktowany jest jako regionalny przysmak. Jest to także dobry dodatek do gołąbków, bigosu czy spaghetti.

 

Do kupienia w e-sklepie Podkarpackie Smaki:

https://www.sklep.podkarpackiesmaki.pl/produkt/produkty-regionalne-i-tradycyjne/kielbasianka-z-gorna-250-g

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION