KALENDARZ IMPREZ

, 17 Listopada 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktualności

W Krynicy po prostu podkarpackie proziaki

  • 05-09-2019

30 lat temu prawie wszyscy w regionie go znali, ale nie można go było nigdzie kupić. Od kilku lat z sukcesem zdobywa podkarpacką gastronomię. Teraz można już go znaleźć w wielu miejscach, w co najmniej kilkunastu restauracjach w Podkarpackiem honorowym daniem karty menu jest… proziak.

Właśnie takimi pysznymi plackami na sodzie częstuje gości XXIX Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju ekipa food trucka Bieszczadzka Ambusada. I jak widać na zdjęciu smakują one także marszałkowi województwa podkarpackiego Władysławowi Ortylowi. Promujemy się tym co dobre i tradycyjne, może więc w przyszłym roku w Krynicy pojawi się – w różnych obliczach – nasz podkarpacki dereń?!

 

Przepis na proziaki:

Składniki (porcja na 40 proziaków): 1 kg mąki, półtorej łyżeczki sody, 1/2 litra kwaśnego mleka (lub kefiru), 1 łyżeczka soli, 2-3 jajka

Wykonanie: do naczynia wlać kwaśne mleko i dodać pozostałe składniki. Wyrabiać długo, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm i wykrawać szklanką. Piec na blasze w temperaturze 170 ºC, przez około 15-20 minut, z obu stron, aż będą rumiane.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION