KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 19 Listopada 2019
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Aktualności

Cuda po przemysku

  • 08-06-2019

Wprowadzenie nowej karty w każdej restauracji to najpierw masa ciężkiej pracy dla szefa kuchni i zespołu, potem stres jak na nową propozycję kulinarną zareagują klienci i wreszcie element spełnienia czyli zadowolenie z ich reakcji widoczne poprzez wpisy, posty, ustne deklaracje dla obsługi, a także… wysokość napiwków, na które zadowolenie z jakości dania ma także wpływ niebagatelny.

 

Znana – i działająca od pięciu lat - Restauracja Cuda Wianki w Przemyślu (Rynek 5) - obiektu na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki - pierwszy etap ma już za sobą. Karta sygnowana ręką Joanny Pichur już działa, teraz czekamy na opinie. Nawet na odległość widać, że pomysły są niezwykłe: np. sałatka grillowany arbuz - lekka, słodka, orzeźwiająca, pełna miłych struktur, w tym chrupiącego arbuza z miodem i majerankiem i rozpływającego się koziego sera.

Warta polecenia jest także pierś z kaczki marynowanej w majeranku, ale ja zawsze polecam tutejsze dania regionalne, wśród których królują pierogi kresowe z kaszą gryczaną z białym twarogiem i grzybami podawane z sosem śmietanowo-cebulowym oraz gołąbki przemyskie nadziewane tartymi ziemniakami i zapiekane w bulionie warzywnym ze śmietaną. Po prostu pycha.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION