Aktualności

Entuzjasta orkisza

  • 07-02-2019
Leś Adam Bała
Leś Adam Bała

W polskiej tradycji żywieniowej podstawą jest pieczywo, a szczególnie chleb tradycyjny, na zakwasie. Leś Adam Bała, właściciel Piekarni „Baszpol” w wsi Grzegorzówka koło Dylągówki (gm. Hyżne), jako jeden z pierwszych w regionie zaczął wprowadzać do wyrobów mąkę orkiszową. Od lat jest on jej wielkim entuzjastą i admiratorem produkcji z ziarna orkiszowego.


W piekarni wytwarza się pieczywo ekologiczne i tradycyjne bez polepszaczy i konserwantów, według rodzimych receptur: m.in. chleb orkiszowy na zakwasie, chleb żytni razowy na zakwasie i bułki razowe pszenne. Leś Adam Bała piecze w niej ciastka domowe orkiszowe ręcznie wyrabiane, ekologiczne ciastka orkiszowe kruche tzw. „klawisze” oraz ekologiczne płatki orkiszowe.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION