Aktualności

Podkarpackie restauracje w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2019

  • 27-11-2018

Ewa Żechowska razem z mężem – kucharzem - Robertem od lat prowadzą kultową dla wielu Chatę Wędrowca w Wetlinie. Pani Ewa gromadzi każde wydanie Żółtego Przewodnika „Gault&Millau”, na półce ma już ich cztery i w każdym z nich znajduje się krótka recenzja ich restauracji. W tym roku na półkę (w przenośni) trafi kolejna edycja przewodnika na 2019 z kolejną recenzją Chaty Wędrowca. Taką średnią mają tylko oni, jako jedyny obiekt  gastronomiczny z Podkarpackiego po raz piąty z rzędu.

 

Obecny w 12 krajach przewodnik, jest drugim po Czerwonym Michelin przewodniku gastronomicznym, który porządkuje rynek restauracyjny w Polsce. W edycji na 2019 rok opisanych jest już 640 przybytków kulinarnych w kraju (w pierwszym wydaniu na 2015 r. było 250), z czego tylko/aż sześć z terenu Podkarpackiego.

 

Chata Wędrowca w Wetlinie chwalona jest za Naleśnik Gigant z Jagodami. Po raz kolejny swoją stronicę w tym bedekerze ma także Karczma Pod Semaforem w Bachórzu. Nowością jest pojawienie się po raz pierwszy Restauracji CARPATHIA ulokowanej w kompleksie hotelowo-rekreacyjno-wypoczynkowym Hotel Arłamów.

Dodatkowo wyróżniono po raz kolejny Restaurację Magnolia w Dworze Kombornia, Karczmę Stary Lwów we wsi Krasna oraz Restaurację Manuka z Mielca.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION