KALENDARZ IMPREZ

, 16 Grudnia 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Aktualności

Podkarpackie restauracje w Żółtym Przewodniku Gault&Millau 2019

  • 27-11-2018

Ewa Żechowska razem z mężem – kucharzem - Robertem od lat prowadzą kultową dla wielu Chatę Wędrowca w Wetlinie. Pani Ewa gromadzi każde wydanie Żółtego Przewodnika „Gault&Millau”, na półce ma już ich cztery i w każdym z nich znajduje się krótka recenzja ich restauracji. W tym roku na półkę (w przenośni) trafi kolejna edycja przewodnika na 2019 z kolejną recenzją Chaty Wędrowca. Taką średnią mają tylko oni, jako jedyny obiekt  gastronomiczny z Podkarpackiego po raz piąty z rzędu.

 

Obecny w 12 krajach przewodnik, jest drugim po Czerwonym Michelin przewodniku gastronomicznym, który porządkuje rynek restauracyjny w Polsce. W edycji na 2019 rok opisanych jest już 640 przybytków kulinarnych w kraju (w pierwszym wydaniu na 2015 r. było 250), z czego tylko/aż sześć z terenu Podkarpackiego.

 

Chata Wędrowca w Wetlinie chwalona jest za Naleśnik Gigant z Jagodami. Po raz kolejny swoją stronicę w tym bedekerze ma także Karczma Pod Semaforem w Bachórzu. Nowością jest pojawienie się po raz pierwszy Restauracji CARPATHIA ulokowanej w kompleksie hotelowo-rekreacyjno-wypoczynkowym Hotel Arłamów.

Dodatkowo wyróżniono po raz kolejny Restaurację Magnolia w Dworze Kombornia, Karczmę Stary Lwów we wsi Krasna oraz Restaurację Manuka z Mielca.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION