W słoiku „Kiełbasianka z Górna” zawekowany został smak tradycji. Dlaczego? Otóż słoik kojarzy się z tym, co najzdrowsze i najlepsze, bo właśnie w nim zamknięte jest jedzenie bez chemii. Technologia wekowania, inaczej ujmując zapiekania, a więc sterylizacji pozwala uzyskać żywność nie zawierającą sztucznych konserwantów i umożliwia przechowywanie jej przez minimum półtora roku!
Rodzina Podkarpackie Skarby zawekowanych przez Zakład Mięsny „Smak Górno” jest większa i obejmuje golonkę, boczek, pasztet tradycyjny, smalce, czy ostania nowość - kiełbasianka wzbogacona czosnkiem niedźwiedzim.
Kiełbasianka jest przetworem mięsnym znakomicie nadającym się do wykorzystania kulinarnego, jak i wyborną wędliną domową. Sporządzana była zawsze z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, rozdrobnionego - jak do wyrobu kiełbas (stąd nazwa) - wzbogaconego dodatkiem tłuszczu, przyprawionego solą, pieprzem i czosnkiem. Gotową porcją starannie wypełniano słoiki, szczelnie je zamykano i zapiekano lub pasteryzowano. To jeden z najlepszych i najpewniejszych sposobów przechowania wyrobów mięsnych, pochodzący z czasów, gdy o lodówkach - nie tylko w wiejskich kuchniach - niewielu słyszało.
W słoikach czeka na nas aromatyczny przysmak o zapachu wiejskiej kiełbasy, zwięzły, dający się łatwo kroić nożem, z niewielką ilością smakowitej galaretki i warstwą tłuszczu na powierzchni. Także dlatego ten wyjątkowy, podkarpacki wyrób wpisany został w 2007 r. na „Listę Produktów Tradycyjnych”, prowadzoną przez resort rolnictwa, i szybko zdobył sobie uznanie w wielu regionach Polski.
Kiełbasianka gości nie tylko na kromce chleba. Smakowicie wypada w formie dodatku do wielu tradycyjnych potraw. Wzbogaca smak bigosu, gołąbków, krokietów, łazanek, zawijańców francuskich, kapuśniaczków w formie pasztecików. Z kiełbasianką szybko zrobimy risotto, sycącą zapiekankę ziemniaczaną i aromatyczne pomidorowe lasagne.