KALENDARZ IMPREZ

Wtorek, 25 Września 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
          01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Aktualności

Tradycja zamknięta w słoiku - do kupienia na www.sklep.podkarpackiesmaki.pl

  • 22-06-2018
W słoiku „Kiełbasianka z Górna” zawekowany został smak tradycji. Dlaczego? Otóż słoik kojarzy się z tym, co najzdrowsze i najlepsze, bo właśnie w nim zamknięte jest jedzenie bez chemii. Technologia wekowania, inaczej ujmując zapiekania, a więc sterylizacji pozwala uzyskać żywność nie zawierającą sztucznych konserwantów i umożliwia przechowywanie jej przez minimum półtora roku!

Rodzina Podkarpackie Skarby zawekowanych przez Zakład Mięsny „Smak Górno” jest większa i obejmuje golonkę, boczek, pasztet tradycyjny, smalce, czy ostania nowość - kiełbasianka wzbogacona czosnkiem niedźwiedzim.
Kiełbasianka jest przetworem mięsnym znakomicie nadającym się do wykorzystania kulinarnego, jak i wyborną wędliną domową. Sporządzana była zawsze z najwyższej jakości mięsa wieprzowego, rozdrobnionego - jak do wyrobu kiełbas (stąd nazwa) - wzbogaconego dodatkiem tłuszczu, przyprawionego solą, pieprzem i czosnkiem. Gotową porcją starannie wypełniano słoiki, szczelnie je zamykano i zapiekano lub pasteryzowano. To jeden z najlepszych i najpewniejszych sposobów przechowania wyrobów mięsnych, pochodzący z czasów, gdy o lodówkach - nie tylko w wiejskich kuchniach - niewielu słyszało.
W słoikach czeka na nas aromatyczny przysmak o zapachu wiejskiej kiełbasy, zwięzły, dający się łatwo kroić nożem, z niewielką ilością smakowitej galaretki i warstwą tłuszczu na powierzchni. Także dlatego ten wyjątkowy, podkarpacki wyrób wpisany został w 2007 r. na „Listę Produktów Tradycyjnych”, prowadzoną przez resort rolnictwa, i szybko zdobył sobie uznanie w wielu regionach Polski.
Kiełbasianka gości nie tylko na kromce chleba. Smakowicie wypada w formie dodatku do wielu tradycyjnych potraw. Wzbogaca smak bigosu, gołąbków, krokietów, łazanek, zawijańców francuskich, kapuśniaczków w formie pasztecików. Z kiełbasianką szybko zrobimy risotto, sycącą zapiekankę ziemniaczaną i aromatyczne pomidorowe lasagne.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION