Aktualności

Niepodległa Polska Smakuje!

  • 16-06-2018

„Polska Smakuje” - to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbył się w sobotę, 16 czerwca br., w Warszawie na terenie Wyścigów Konnych na Służewcu. Można tu było zakochać się w najlepszej polskiej żywności: chleby, pierogi, wędliny, ciasta, sery, jogurty, konfitury i powidła, świeże warzywa i owoce, miody i soki królowały na stoiskach usytuowanych w służewieckim parku. W tym roku  swoje produkty prezentowało blisko 100 firm. Byli to producenci, których wyroby otrzymały znak Programu Poznaj Dobrą Żywność, a także producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych oraz ekologicznych.

 

W tym wielkim święcie polskiej żywności szczególnie wyróżniał się pawilon „Niepodległa Polska Smakuje” zorganizowany przez Stowarzyszenie Polska Ekologia, który odwiedziło kilka tysięcy osób.


Szczególne zainteresowanie wzbudziły serwowane tu przez mistrzów kuchni (Marcin Piotrowski, Adam Wałęga i Zdzisław Czepiga) dania z czasów Polski lat 20. i 30 XX wieku: gulasz wołowy i wieprzowy, bigos po myśliwsku, steki wołowe, kotlety wieprzowe, schab pieczony, befsztyk tatarski z wołowiny, pieczeń z indyka, potrawkę z mięsa indyczego w warzywach. Udany był również konkurs, w których udział brała ekipa uczniów z Zespołu Szkół gospodarczych w Rzeszowie. Jury pod kierownictwem Krzysztofa Zielińskiego miało „trudny orzech do zgryzienia” w wybraniu zwycięzców, ponieważ młodzi adepci sztuki kulinarnej bardzo się postarali, przygotowując ciekawe potrawy.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION