Aktualności

To był raj smakoszy dobrych serów

  • 17-06-2018
O tym, że produkcja serów w małych gospodarstwach cieszy się w Podkarpackiem coraz większą popularnością, a potencjał naszego województwa w tej kwestii jest bardzo duży mogli się przekonać wszyscy, którzy odwiedzili I Podkarpacki Festiwal w Ustrzykach Dolnych.

Spotkaliśmy stoiska kilkudziesięciu zawodowych i - ciut - amatorskich serowarów. Impreza miała formę konkursu więc i laureatów było dużo, chociaż wśród nich zauważyliśmy w pełni zawodowe już firmy: LEDA SER z Wólki Krowickiej k. Lubaczowa, Bożena Wisła z Bukowca, Bacówka Caryńskie, Małgorzata Sowa i jej Sery u Sowy, a także niezrównane sery z Rodzinnego Gospodarstwa Ekologicznego Maziejuków Figa z Mszany. Dużą radością była także degustacja serów z nowej - dla nas - Serowarnia Piastowska z Łężan czy Bieszczadzka Koza ze Smolnika nad Sanem.

Nie zabrakło także producentów win z akcyzą: można było się delektować wspaniałym rieslingiem z Winnica Mazurak czy czerwonym z Winnica Rodziny Steckich. A smakoszom wybornych przetworów owocowo-warzywnych nie uszło uwadze stoisko Janina Bogusław Olszańscy z Krasiczyna. Było warto i trzeba taką imprezę powtórzyć w Rzeszowie.



Festiwal miał charakter konkursu i był skierowany do wytwórców serów z terenu województwa podkarpackiego. Kapituła konkursowa wybrała najlepsze sery:

 

W kategorii ser krowi:

 

I miejsce Leda Ser, Wólka Krowicka za Ser krowi dojrzewający „Wólczan”

I miejsce Zbigniew Mazur Serowarnia Piastowska, Łężany, ser podpuszczkowy krowi

II miejsce Bożena Wisła, Bukowiec za ser podpuszczkowy z czubrycą

III miejsce Małgorzata Sowa, Kąkolówka za Cheddar krowi

III miejsce Justyna Serwońska, Nagórzany za ser wędzony krowi z czarnuszką

Wyróżnienie Jacek Skórka Sanok za ser wurda

Wyróżnienie Anna Przydział KGW Zagorzyce za ser krowi z kurdoniem

Wyróżnienie Piotr Kusz za roladę serową

Wyróżnienie OSM Stalowa Wola za ser Sabroso w posypce

Wyróżnienie Katarzyna Milasz z Wisłok Wielki za Przysmak piwosza

 

W kategorii ser owczy:

 

I miejsce Beata Misiura, Smolnik za owczy ser bieszczadzki wędzony


W kategorii ser kozi:

I miejsce Miłosz Dybowski, Smolnik za ser pleśniowy bławatek

II miejsce Natalia Minkowicz Albert, Korzenie za kozi ser podpuszczkowy wędzony

III miejsce Grochowska Halina, Połomia za ser kozi oscypek

Wyróżnienie Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne Figa z Mszany za tradycyjną bryndzę kozią

 


BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION