W dniach 18-20 maja br. w Ustrzykach Górnych w Zajeździe Pod Caryńską odbędzie się "Redyk Karpacki - na pasterskim szlaku".
Redyk to uroczyste wyjście pasterzy ze stadami owiec na wypas na górskich halach (redyk wiosenny) oraz ich powrót z wypasu (redyk jesienny). Redyk w kulturze pasterskiej był postrzegany jako największe święto wsi. Gospodarze, którzy oddawali owce na cały sezon bacy, przed wypasem na halach, spisywali je (najczęściej poprzez oznaczanie zacięciami na lasce, kiju lub belce bacy), znakowali i wprowadzali do koszora wykonanego z tynin. Wyprowadzenie owiec było poprzedzone przez zabiegi o charakterze magicznym, które miały je uchronić przed złym losem i przed zaczarowaniem. W tym celu rozpalano ogniska i przeprowadzano owce przez ogień.
Tradycyjne mieszanie owiec, poświęcenie owiec, wody, szczypek drzewa ,zapalenie watry, degustacja serów lokalnych, wspólne śpiewanie do ostatniej iskry przy watrze. I na koniec wyprowadzenie owiec na hale. Imprezie towarzyszą kramy z lokalnymi serami do degustacji, jak i produktami lokalnymi.
Impreza jest organizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, w ramach projektu pn. Szlak Kultury Wołoskiej, finansowanego z Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020.