Aktualności

Dukielskie specjały z Jasiołki

  • 29-03-2018

Gdy szukamy dobrej szynki, kiełbasy, kabanosów czy innych klasycznych wędlin to często pierwszym skojarzeniem są nieduże masarnie. Do takich należy Zakład Mięsny „Jasiołka” w Dukli, w którym wyroby przygotowane są zgodnie ze starymi recepturami - niektóre mają nawet 150 lat - pochodzącymi z okolicznych wsi, dawnych dworów szlacheckich, a nawet z… kuchni armii austro-węgierskiej.

Ich kiełbasy znajdują uznanie, są rozpoznawalne dzięki aromatowi czosnku i majeranku oraz dymu wędzarniczego, naturalnego: bukowego lub olchowego. Na Dukielszczyźnie wśród starych receptur znalazł się unikalny specjał - z szynki i wątróbki - zwany Kiełbasą Pradziada, wytwarzany w „Jasiołce” dokładnie wg przepisu z galicyjskiej elitarnej lwowskiej szkoły masarzy, do której uczęszczał pradziad Pawła Krajmasa, dyrektora zakładu.

Innym niezwykłym przysmakiem jest udziec wołowy długo dojrzewający, w naturalny sposób konserwowany, porównywany ze szwajcarską wołowiną suszoną na wietrze – Bundner Fleisch, z włoską szynką wołową Bresaola lub z Jamón Serrano – zwaną „hiszpańskim złotem”.

Z „Jasiołki” wyjeżdżają ciekawe wyroby, począwszy od dojrzewającej wołowiny, przez boczek, pieczeń sarmacką, wędzonkę dukielską, wiejskie kiełbasy z czosnkiem, a skończywszy na kolendrowej podsuszanej kiełbasie suchej dukielskiej. Można delektować się ich delikatną szynką, prawdziwym golonkowym salcesonem bez dodatku żelatyny czy kminkowymi kabanosami w naturalnym baranim jelicie.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION