KALENDARZ IMPREZ

Poniedziałek, 16 Lipca 2018
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
            01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Aktualności

Tradycja dobrego wypieku

  • 29-03-2018
Sernik tradycyjny
Sernik tradycyjny
Mazurek morelowy
Mazurek morelowy
Makowiec zawijany
Makowiec zawijany

- Polacy na świąteczne stoły szukają wyrobów znanych im od lat, do których mają pełne zaufanie co do składników i jakości ich wykonania. Nie bez znaczenia jest także przywiązanie do tradycji wypieku, chociaż nasi goście lubią, jak ich czasami zaskoczymy nowością – mówi Marta Rączka-Żurawska, właścicielka regionalnej sieci Cukierni Pokusa, od 2001 r. działająca w słodkiej branży.


Pracownia mieści się w Mielcu, w tym też mieście jest jeszcze pięć punktów sprzedaży (m.in. Al. Niepodległości 1, ul. Krótka 5 - Dom Rzemiosła od strony „zielonego rynku” oraz ul. Zygmuntowska 4 w Galerii Viva), a dwie kolejne w Rzeszowie (ul. Obrońców Poczty Gdańskiej 14 oraz ul. Rejtana 69 w Galeria Lazur).

Przeglądając ofertę cukierni dostrzeżemy szeroki asortyment wypieków. Ale na święta poszukiwane są serniki (11 rodzajów m.in. Harataniec, Rajski, Niebiański), makowce (4 rodzaje np. w pieluszkach, japoński czy strucla makowa), mazurki i babki świąteczne.

Jeden z popularniejszych podkarpackich blogów kulinarnych „Garniec Smaku” podsumował osiągnięcia Cukierni Pokusa, jako pracowni reprezentującej tradycyjne cukiernictwo, ale co jakiś czas wprowadzającej kilka nowości. Za szczególnie godne polecenia uznał ciasto jabłkowo-makowo-serowe łączące w sobie trzy najpopularniejsze smaki świąt, makowiec z masą kawową, sernik z brzoskwiniami i kokosem oraz „Pijanego Izydora” - naszpikowane wiśniami hojnie nasączanymi alkoholem ciasto. To ostatnie oczywiście polecane było dla dorosłych.
BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION