Aktualności

Wyjątkowe sery z Wólki Krowickiej

  • 18-01-2018
Danuta i Leszek Jakimowicz
Danuta i Leszek Jakimowicz

Leszek i Danuta Jakimowicz z Wólki Krowickiej w gminie Lubaczów produkcją serów zaczęli zajmować się już 8 lat temu, początkowo na potrzeby własne i rodziny. W 2013 r. założyli rodzinną firmę LEDA SER, a wcześniejsze doświadczenie szybko przyniosło dobre rezultaty.

Obecnie skupiają się na produkcji serów podpuszczkowych, m.in. wędzonych, dojrzewających, białych z czarnuszką, czosnkiem i papryką, ziołowych oraz ziołowych panierowanych w papryce z burrito, w czosnku niedźwiedzim oraz pieprzu cytrynowym. W ich ofercie znajdziemy także makaron serowy, warkocze serowe, ricottę, bryndzę wólczańską, ser w panierce i ser sałatkowy.

Dwa lata temu wzbogacili asortyment przygotowując inne wyroby mleczne: wartościowe jogurty i domowe masło, które ma niepowtarzalny smak i aromat. Do masła o naturalnym smaku doszły masła z dodatkiem, m.in. niedźwiedziego czosnku, zwykłego czosnku, a nawet koperku.

Sery wytwarzają z mleka od własnych krów oraz mleka pozyskiwanego od sprawdzonych dostawców w ramach tzw. działalności MOL (marginalnej, lokalnej i ograniczonej). W powiecie lubaczowskim nie ma dużych zakładów przemysłowych, okoliczne pola i łąki, jak i pozyskane z nich pasze, idealnie nadają się do karmienia krów mlecznych.

Ich sery domowe, masło oraz jogurty można znaleźć na ryneczkach w Jarosławiu, Rzeszowie czy Przemyślu, także w kilku wybranych sklepach na terenie Lubaczowa, Tomaszowa Lubelskiego, Narola i Biłgoraja. Wyroby z charakterystyczną etykietą można kupić w czasie licznych jarmarków oraz na imprezach plenerowych na terenie województwa podkarpackiego, w których biorą udział prezentując własne stoisko firmowe.

Ręcznie wytwarzane sery podpuszczkowe charakteryzują się wyjątkowym smakiem i bogactwem przypraw, które nadają im specyficzny kolorystycznie wygląd. Sery białe panierowane są w papryce (czerwień), suszonym czosnku niedźwiedzim (zieleń) oraz pieprzu cytrynowym (żółty). Sery o tradycyjnych smakach z dodatkiem m.in. kminku, bazylii, oregano, kozieradki, czosnku, są wyrabiane dawną metodą, a jedynym ich konserwantem jest sól do smaku, dodawana tylko do niektórych serów.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION