KALENDARZ IMPREZ

, 19 Listopada 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Aktualności

Tradycją polskiego Kresu oczarowani

  • 12-09-2017
Golonka marynowana w miodzie
Golonka marynowana w miodzie
Pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsiną
Sernik na ciepło
Sernik na ciepło

Zespół Kresowa Osada w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów) to idealne miejsce dla miłośników historii, tradycyjnego jadła i aktywnej turystyki w otoczeniu naturalnej przyrody.

 

Składa się ona z kilku tematycznych obiektów. Na parterze odtworzonego dworku ziemiańskim znajduje się restauracja, w której można posmakować dawnych potraw kuchni kresowej. Z kolei na smakoszy galicyjskich tradycji kulinarnych czeka dawna karczma wiejska, w której odbywają się warsztaty pieczenia chleba, pierników czy proziaków nazywanych tu podpałkami.

 

Restauracja przygotowuje potrawy z lokalnych produktów, słynie z pieczonego i wędzonego mięsa. Szczególnym specjałem są pomidory marynowane w miodzie i occie. Z dań głównych polecić warto pieczoną w warzywach korzennych golonkę marynowaną wcześniej w miodzie, schab po lubaczowsku podawany na młodej kapuście, pstrąga smażonego z masłem czosnkowym i cytryną, pierogi z gęsiną okraszone smażonymi borowikami na maśle czy gołąbki na sposób lwowski z kaszą gryczaną i ziemniakami z sosem grzybowym z borowików zbieranych w okolicznych lasach.

Na deser warto zamówić sernik na ciepło z bitą śmietaną i gałka lodów czy szarlotkę na ciemno. Kuchnia tworzy także własną linię wyrobów zamykanych w słoikach, można tu kupić również lubaczowskie miody.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION