Aktualności

Tradycją polskiego Kresu oczarowani

  • 12-09-2017
Golonka marynowana w miodzie
Golonka marynowana w miodzie
Pierogi z gęsiną
Pierogi z gęsiną
Sernik na ciepło
Sernik na ciepło

Zespół Kresowa Osada w Baszni Dolnej (gm. Lubaczów) to idealne miejsce dla miłośników historii, tradycyjnego jadła i aktywnej turystyki w otoczeniu naturalnej przyrody.

 

Składa się ona z kilku tematycznych obiektów. Na parterze odtworzonego dworku ziemiańskim znajduje się restauracja, w której można posmakować dawnych potraw kuchni kresowej. Z kolei na smakoszy galicyjskich tradycji kulinarnych czeka dawna karczma wiejska, w której odbywają się warsztaty pieczenia chleba, pierników czy proziaków nazywanych tu podpałkami.

 

Restauracja przygotowuje potrawy z lokalnych produktów, słynie z pieczonego i wędzonego mięsa. Szczególnym specjałem są pomidory marynowane w miodzie i occie. Z dań głównych polecić warto pieczoną w warzywach korzennych golonkę marynowaną wcześniej w miodzie, schab po lubaczowsku podawany na młodej kapuście, pstrąga smażonego z masłem czosnkowym i cytryną, pierogi z gęsiną okraszone smażonymi borowikami na maśle czy gołąbki na sposób lwowski z kaszą gryczaną i ziemniakami z sosem grzybowym z borowików zbieranych w okolicznych lasach.

Na deser warto zamówić sernik na ciepło z bitą śmietaną i gałka lodów czy szarlotkę na ciemno. Kuchnia tworzy także własną linię wyrobów zamykanych w słoikach, można tu kupić również lubaczowskie miody.

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
Polityka prywatności
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION