Urządzona stylowo w drewnie Karczma Siedlisko Janczar w Pstrągowej, obiekt na Szlaku Kulinarnym Podkarpackie Smaki, zaprasza na tradycyjne dania kuchni staropolskiej i regionalnej.
Oferta kulinarna obejmuje dania przygotowywane na miejscu, z lokalnych składników, ściśle związane z regionem Pogórza: smakowe smalce ze skwarkami, proziaki z masłem czosnkowym, żurek, zupa z leśnych grzybów, kapusta z grochem, staropolski bigos, pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, kaszanka, salceson, pasztet, kiełbasa w weku, gołąbki, chleb wiejski, gomółki, ser biały czy boczek wędzony.
Gotowana tu „banianka pstrągowska” jest 214 daniem z Podkarpackiego na Liście Produktów Tradycyjnych. Dokumentację tego dania wraz z historycznym opisem przygotowało Siedlisko Janczar, a zupa z dyni jest serwowane w karczmie w ramach sezonowego menu regionalnego.
W znajdującej się w pobliżu drewnianej Chacie Grillowej można przygotować imprezy biesiadne z menu w postaci grillowanych karczków, kiełbas, żeberek, pieczonych prosiąt i innych tego typu przysmaków. Siedlisko oferuje jazdę konną, warsztaty pieczenia chleba, warsztaty ceramiczne i bibułkarskie. Zimową porą Siedlisko Janczar zaprasza do przejażdżki po okolicy saniami zaprzęgniętymi w konie.
Ogólnopolski periodyk „Sielskie Życie” - magazyn dla czytelników szukających azylu i wytchnienia od miejskiego zgiełku – przyznał im certyfikat „za sielski klimat, tradycję i gościnność”.