KALENDARZ IMPREZ

Czwartek, 22 Czerwca 2017
Pon Wto Śro Czw Pią Sob Nie
      01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Aktualności

Najlepsze sery kozie

  • 18-06-2017
Tomasz, Waldemar i Wawrzynice Maziejukowie
Tomasz, Waldemar i Wawrzynice...

Mszana to dawna łemkowska wieś założona w XV wieku na prawie wołoskim. Leży ona na obszarze Beskidu Niskiego w rejonie Przełęczy Dukielskiej – najniżej położonego terenu polskich Beskidów. Działające w tej miejscowości od lat Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne „FIGA” Maziejuków o powierzchni 130 ha zajmuje rozłogi doliny Mszanki.

 

Większość jego terenów to łąki, służące jako pastwiska dla zwierząt, m.in. kilkuset kóz (na zewnątrz spędzają ponad 12 godzin dziennie). Tereny wypasów to zarazem jedno z najczystszych przyrodniczo miejsc w Polsce, dzięki temu mleko pochodzące od kóz jest aromatyczne i pełne wartości odżywczych. Te walory powodują, że posiada ono certyfikat gospodarstwa ekologicznego nieustannie od 2002 r.

Waldemar Maziejuk - rolnik z wykształcenia i zamiłowania - założyciel gospodarstwa, ekologiczne metody uprawy wprowadzał już w latach 90. ubiegłego wieku. Samą hodowlą kóz zajął się już w 2000 r. Tomasz – jego najstarszy syn - rolnik z wykształcenia i współzałożyciel gospodarstwa, odpowiada za chów zwierząt. Wawrzyniec, najmłodszy syn, to urodzony handlowiec, odpowiedzialny za reklamę, marketing i sprzedaż. Aktywnie bierze udział w budowaniu świadomości konsumentów na temat żywności ekologicznej w regionie.

 

Specjalnością tej rodzinnej, już dwupokoleniowej dziś firmy, jest wyrób serów kozich metodą tradycyjną, w przypadku niektórych receptury sięgają ponad 500 lat wstecz. Mleko kozie, zgodnie ze starą metodą, nie zostaje poddane procesowi pasteryzacji. Dzięki temu produkty (sery wołoskie naturalny i wędzony, sery farmerskie, bundz, bryndza, twarożki i inne) charakteryzują się oryginalnym mlecznym smakiem. Sery kozie wyrabiane są ręcznie, metodą tradycyjną, a część z nich podlega także procesowi naturalnego wędzenia. Szczególne uznanie zdobyły sery kozie farmerskie podpuszczkowe o różnych smakach: naturalnym, z kozieradką, z pieprzem i z jałowcem. Nowością jest także masło kozie wyprodukowane z niepasteryzowanej śmietany oraz surowe mleko kozie żywe. Smak tego ostatniego w zależności od sezonu zmienia się.

Zalety wyrobów z mleka koziego jest wiele: nie alergizuje, jest łatwo strawne i przyswajalne, obniża poziom cholesterolu. Wszystkie produkty z gospodarstwa posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego BIO, a 10 z nich zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Ekologiczne tradycyjne sery kozie od Maziejuków do kupienia w ich sklepie internetowymi: www.serykozie.pl


fot. Zygmunt Novák

BIURO PROJEKTU: STOWARZYSZENIE NA RZECZ ROZWOJU I PROMOCJI PODKARPACIA PRO CARPATHIA UL. RYNEK 16 35-064 RZESZÓW
PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ
PROJECT SUPPORTED BY A GRANT FROM SWITZERLAND THROUGH THE SWISS CONTRIBUTION TO THE ENLARGED EUROPEAN UNION